МЕСИЋ ПИШЕ У СВОЈИМ МЕМОАРИМА Туђман је био чиновиник усташке НДХ

ЗАГРЕБ: Први део мемоара Стјепана Месића, хрватског политичара, последњег председника Председништва бивше СФРЈ, председника прве хрватске владе и председника Хрватске у два мандата - своју ће премијеру имати у уторак на загребачком сајму књига "Интерлибер".
2
Фото: Youtube Printscreen

Према писању загребачког Јутарњег листа, први део доноси и неколико "бисера", па ће тако читаоци моћи да прочитају како је Фрањо Туђман, пре него што је постао истакнути члан партизанског покрета, био чиновник Независне државе Хрватске.

"Наиме, неко је време био запослен у Министарству домобранства НДХ", каже уредник Месићевих мемоара Фрањо Малетић.

Мемоари ће бити подељени у  два дела, први носи назив "Прогон и национално буђење - борба за демократску Хрватску" и представља опсежно штиво исписано на више од хиљаду страница. Први део покрива период Месићевог политичког деловања од младости па све до краја 1990. године, док ће у другом делу, који треба да изађе почетком наредне године, бити покривено раздобље од 1991. наовамо.

"Мемоари отварају безброј важних тема и доносе његов поглед на најважније догађаје модерне хрватске историје и  његове актере. Дакле, на многе догађаје којима је Месић сведочио из прве руке. Биће ту пуно занимљивих и досад широј јавности непознатих информација, запажања, сведочанстава и детаља који се тичу Хрватског пролећа, оснивања ХДЗ-а, стварања модерне Хрватске... ", рекао је за Јутарњи Малетић, који је и Месићев сарадник на том пројекту, а који је радио и на експлозивним мемоарима Јосипа Манолића који су изазвали бројне реакције у јавности.

Нема сумње да ће Месићеви мемоари, посебно поглавља која "покривају" оснивање Хрватске демократске заједнице, подићи пуно прашине на домаћој политичкој сцени, пише Јутарњи.

Описујући први Општи сабор ХДЗ-а Месић сугерише да је међу делегатима из дијаспоре било пуно особа које су (раније) сарађивале са Удбом и другим службана бивше државе.

У некадашње сараднике југославенских тајних служби Месић смешта и ратног министра обране Гојка Шушка.

"Барем шездесет делегата који су учествовали на том првом сабору ХДЗ-а били су људи с двоструким биографијама: једном 'службеном' и једном коју су покушавали да сакрију", навео је Малетић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести