Ми­ро­вић и Ву­че­вић: По­кра­ји­на и Град гра­де Но­ви Сад

„Сли­ка го­во­ри ви­ше од хи­ља­ду ре­чи и ви­де­ли сте да за­јед­нич­ка по­ли­ти­ка оку­пља­ња ов­де у Но­вом Са­ду ко­нач­но да­ју ре­зул­тат”,  тим ре­чи­ма пред­сед­ни­ка По­кра­јин­ске вла­де Иго­ра Ми­ро­ви­ћа за­вр­шен је  оби­ла­зак гра­ди­ли­шта у Но­вом Са­ду ко­ја за­јед­но фи­нан­си­ра­ју По­кра­јин­ска вла­да и Град Но­ви Сад.
Mirović i Vučević u obilasku novosadskih gradilišta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Мировић и Вучевић у обиласку новосадских градилишта Фото: Дневник.рс

Ми­ро­вић и гра­до­на­чел­ник Но­вог Са­да Ми­лош Ву­че­вић об­и­шли су  ра­до­ве на до­град­њи Основ­не шко­ле „Ва­са Ста­јић”, за­тим на ре­кон­струк­ци­ји Ми­ле­ти­ће­ве ули­це, а по­том уре­ђе­ње са­о­бра­ћај­ни­це у кам­пу­су Уни­вер­зи­те­та у Но­вом Са­ду. Та гра­ди­ли­шта су са­мо део гра­ђе­вин­ских ра­до­ва ко­ји су у то­ку у Но­вом Са­ду и ко­је По­кра­ји­на и Град фи­нан­си­ра­ју за­јед­но.

Оби­ла­зак је био у зна­ку штед­ње јер пр­ви пут у ско­ри­јој исто­ри­ји по­кра­јин­ских и град­ских вла­сти пред­сед­ник По­кра­јин­ске вла­де и гра­до­на­чел­ник ни­су ко­ри­сти­ли слу­жбе­не ауто­мо­би­ле. Они су гра­ди­ли­шта об­и­шли пре­во­зе­ћи се од јед­ног до дру­гог ком­би­јем за­јед­но с но­ви­на­ри­ма и сни­ма­те­љи­ма.   

“Го­ди­на­ма ни­је по­сто­јао до­бар и ква­ли­те­тан, фер од­нос по­кра­јин­ске ад­ми­ни­стра­ци­је пре­ма Но­вом Са­ду, у ко­јем жи­ви сва­ки че­твр­ти ста­нов­ник Вој­во­ди­не и где су нај­зна­чај­ни­је уста­но­ве и на­ци­о­нал­не уста­но­ве, не са­мо оне ко­је су бит­не за функ­ци­о­ни­са­ње По­кра­ји­не и Гра­да, и за­то је би­ло по­треб­но удру­жи­ти сред­ста­ва, што се ви­ди на овим при­ме­ри­ма”, ре­као је Ми­ро­вић.   

Он је на­ја­вио и по­че­так за­јед­нич­ких ра­до­ва на уре­ђе­њу Пар­ти­зан­ске ули­це кроз не­ко­ли­ко не­де­ља, и под­се­тио на то да су у то­ку и ра­до­ви на згра­ди Хит­не по­мо­ћи. Тај обје­кат је та­ко­ђе за­јед­нич­ка ин­ве­сти­ци­ја По­кра­ји­не и Гра­да, а тре­нут­но је у то­ку фи­нан­си­ра­ње ком­плет­не опре­ме за ње­гов рад. 

“При­пре­ма­мо се за две мо­жда нај­ва­жни­је ства­ри: из­град­њу згра­де Ра­дио-те­ле­ви­зи­је – ве­о­ма бр­зо ће­мо вас во­ди­ти и ту – а ка­да је реч о по­чет­ку при­прем­них ра­до­ва, дру­га, мо­жда и нај­ва­жни­ја ствар, је­сте Б и Ц блок Кли­нич­ког цен­тра. И на то­ме ра­ди­мо за­јед­нич­ки, ви­де­ће­мо се у дру­гој по­ло­ви­ни ове го­ди­не, на­дам се, ако не бу­де не­ких не­пред­ви­ђе­них ка­шње­ња. Јед­но­став­но, та по­ли­ти­ка да­је ре­зул­тат”,  ре­као је Ми­ро­вић.

Го­ди­на­ма ни­је по­сто­јао до­бар и ква­ли­те­тан, фер од­нос по­кра­јин­ске ад­ми­ни­стра­ци­је пре­ма Но­вом Са­ду, у ко­јем жи­ви сва­ки че­твр­ти ста­нов­ник Вој­во­ди­не и где су нај­зна­чај­ни­је уста­но­ве и на­ци­о­нал­не уста­но­ве (Игор Ми­ро­вић)

Он је оце­нио да су по­ли­ти­ка бес­циљ­них сва­ђа и не­до­ста­так во­ље да се по­мог­не Но­вом Са­ду у про­шло­сти би­ли узрок ви­ше­го­ди­шњег за­о­ста­ја­ња у не­ким про­јек­ти­ма. Та­кав слу­чај и с Кам­пу­сом, где, ка­ко је ре­као Ми­ро­вић, од ше­зде­се­тих ни­ко ни­шта ни­је пип­нуо на уре­ђе­њу ин­фра­струк­ту­ре. 

“Ми смо од­лу­чи­ли да и ове и на­ред­них го­ди­на на­сту­па­мо за­јед­но. Већ на је­сен смо до­го­во­ри­ли но­ви при­прем­ни са­ста­нак за ин­ве­сти­ци­је у сле­де­ћој го­ди­ни, и то ће та­ко да бу­де док бу­де ове по­кра­јин­ске ад­ми­ни­стра­ци­је и ове но­во­сад­ске ло­кал­не упра­ве”, на­гла­сио је пред­сед­ник По­кра­јин­ске вла­де.”Не­ма ка­шње­ња, не­ма отво­ре­них пи­та­ња, ра­ди се, као што ви­ди­те, за­хва­љу­ју­ћи овим ср­ча­ним љу­ди­ма на 35 сте­пе­ни ов­де и у цен­тру. Та­ко ће­мо да на­ста­ви­мо да ре­а­ли­зу­је­мо и на­ред­них го­ди­на.“   

Он је ка­зао да има и не­ких дру­гих по­сло­ва ко­јих По­кра­ји­на и Град не фи­нан­си­ра­ју за­јед­но, на­во­де­ћи при том да су до­не­ли од­лу­ку да на све­о­бу­хва­тан на­чин уђу у ре­кон­струк­ци­ју ви­ше кли­ни­ка у окви­ру Кли­нич­ког цен­тра Вој­во­ди­не, по­пут оних за ор­то­пе­ди­ју, за ухо, гр­ло и нос и Деч­је бол­ни­це, у ко­јој се гра­ди обје­кат за но­ву маг­нет­ну ре­зо­нан­цу, пр­ву та­кве вр­сте у Вој­во­ди­ни, али и ре­ги­о­нал­не бол­ни­це у Пан­че­ву. Он је на­ја­вио да ће за де­се­так да­на кре­ну­ти и сед­ма фа­за из­град­ње На­род­ног по­зо­ри­шта у Су­бо­ти­ци. Ка­зао је и да ће на­сто­ја­ти да од Вла­де Ср­би­је до­би­је­мо зна­чај­не сво­те и у на­ред­ној го­ди­ни, да би се и оне ин­ве­сти­ци­је у ко­ји­ма уче­ству­је Ре­пу­блич­ка вла­да мо­гле одр­жа­ти и у пот­пу­но­сти за­вр­ши­ти а да би се пре­шло на но­ве про­јек­те.

Гра­до­на­чел­ник Но­вог Са­да је из­ја­вио но­ви­на­ри­ма да оби­ла­зак гра­ди­ли­шта „ни­је ор­га­ни­зо­ван са­мо да би­смо се уве­ри­ли у то да је Но­ви Сад по­стао епи­цен­тар ин­ве­сти­ци­о­них ак­тив­но­сти не­го и да про­ве­ри­мо у ка­квим усло­ви­ма ра­де за­по­сле­ни у ком­па­ни­ја­ма ко­ји из­во­де ра­до­ве на овим ве­ли­ким вру­ћи­на­ма, да ви­ди­мо да ли има­ју сву нео­п­ход­ну за­штит­ну опре­му и усло­ве да не­сме­та­но ра­де”.

“Ти љу­ди су на­ше ком­ши­је, при­ја­те­љи, ро­ђа­ци, и њи­хо­во здра­вље и без­бед­ност су исто при­о­ри­тет, ве­ћи при­о­ри­тет и од са­мих ак­тив­но­сти”, ре­као је Ву­че­вић.”Ја сам за­и­ста сре­ћан што смо од све­га што смо на­ја­ви­ли пре го­ди­ну да­на – сад је и не­што ви­ше од 12 ме­се­ци – ве­ли­ки део по­кре­ну­ли без би­ло ка­квих пе­ри­пе­ти­ја, без би­ло ка­квог уза­луд­ног про­мо­ви­са­ња, не­го с кон­крет­ним ства­ри­ма и ре­зул­та­ти­ма. И ово је са­мо део ин­ве­сти­ци­ја ко­је за­јед­но ра­ди­мо и ја сам си­гу­ран у то да ће­мо има­ти још мно­го ак­тив­но­сти.”

Ја сам за­и­ста сре­ћан што смо од све­га што смо на­ја­ви­ли пре го­ди­ну да­на – сад је и не­што ви­ше од 12 ме­се­ци – ве­ли­ки део по­кре­ну­ли без би­ло ка­квих пе­ри­пе­ти­ја, без би­ло ка­квог уза­луд­ног про­мо­ви­са­ња, не­го с кон­крет­ним ства­ри­ма и ре­зул­та­ти­ма (Ми­лош Ву­че­вић)

Он је на­ја­вио да се на­ста­вак са­рад­ње По­кра­ји­не и Гра­да оче­ку­је у још не­ким ин­ве­сти­ци­о­ним ци­клу­си­ма, али не са­мо у по­гле­ду ко­му­нал­не ин­фра­струк­ту­ре.

“По­кра­ји­на и Град да­нас са­ра­ђу­ју и у обла­сти при­вре­де, ту­ри­зма, кул­ту­ре, со­ци­јал­не за­шти­те и спор­та. Та са­рад­ња је ви­дљи­ва у свим сег­мен­ти­ма жи­во­та и по­но­сан сам на то”,  ис­та­као је гра­до­на­чел­ник Но­вог Са­да.

Он се из­ви­нио гра­ђа­ни­ма због ве­ли­ких гу­жви у гра­ду, про­у­зро­ко­ва­них по­ме­ну­тим ра­до­ви­ма. То, ка­ко је на­вео, са­да оте­жа­ва жи­вот, али ће да­ти ре­зул­тат кроз уре­ђе­ни­ји и без­бед­ни­ји град.
 

Ер­же­бет Мар­ја­нов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести