Михајловић: Експлоатација злата цијанидом на Хомољу не долази у обзир

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас Тан‌југу да експлоатација злата на Хомољу технологијом лужења цијанидом не долази у обзир, јер је то штетно за животну средину.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Можемо да разговрамо само о технологијама које су у складу са европским и светским стандардима, поручила је Михајловићева.

"Та технологија коју компанија жели да користи, лужење цијанидоим, не долази у обзир. Може да се направи милион разних планова, али то се неће радити, зато што то просто није добро за животну средину. Ако постоје неке друге алтренативн е технологије које су у складу са свим европским и светским принципима у реду је да причамо, али неће нико урадити нешто против своје земље", навела је она.

Покрет "Еколошки устанак" и организација "Млавска војска" су пре неколико дана организовали протест у селу Лазница код Жагубице због, како су пренели медији, најављене градње рудника злата на Хомољу.

На протесту је речено да би се, како тврде из тих организација, руда ископавала на површинском копу, што би неповратно могло да загади реке Млаву и Пек.

Михајловићева је поручила да актери на јавној сцени морају више да слушају једни друге.

"А, не да буду на супротстваљеним странама зато што политички различито мислимо, већ ако воле своју земљу треба да разговарају о таквим темама. Мислим да не треба да бројимо зелена крвна зрнца једни другима. Ја стварно не верујем да у нашој земљи од седам милиона људи постоји ико ко ће рећи да је против здраве животне средине и да постоји ико ко ће рећи ''ја баш желим да се уништи животна средина''. То је асполутно немогуће", рекла је министарка Михајловић.

Оценила је да се еколошке теме користе као политички програми у предизорној кампањи која је почела.

"Постоје људи који су јако забринути, постоје они који ове године два-три месеца пред изборе то користе у полтичке сврхе, и то је све легитимно. То је у реду, то је политички програм одређених група које желе на тај начин да дођу до власти. Ја то прихватам као легитимно, али мислим да је важно да ми можемо да имамо различита мишљења, али чињенице и аргументи су једни, ту нема две чињенице о једној ствари. И мислиим да је јако важно говорити чињенице , без обзира да ли те чињенице биле схваћене сада или кроз неко време које ће доћи", оценила је Михајловићева.

Упозорила је да истовремено на све стране има дивљих депонија и да се врло немарно односимо свакодневно према животној средини.

"Кад прођете Србијом, то је милион депонија. У шуме када уђете, то не личи ни на шта. Када пролазите пореде наших зграда и кућа видећете ђубре. Ми сви морамо полако да мењамо нашу свест да схватимо да је све то део наше земље, али исто тако да знамо да закони који се у овој држави праве су закони који морају да поштују све европске и светске сатандарде", нагласила је министарка Михајловић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести