Михајловић: Хаварије су последица дугогодишњег нерада

БЕОГРАД: „Избијање честих хаварија у Електропривреди Србије (ЕПС) последица су дугогодишњег нерада руководства предузећа”, оценила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

Одговарајући на питање новинара поводом синоћног пожара на копу Тамнава у Колубари, Михајловић је рекла да се синоћ догодио озбиљан проблем, јер је изгорео "најбољи и најјачи одлагач" у Колубари.

"Сваки дан смо у Влади Србије и сваки дан решавамо краткорочно проблеме не зато што неко није радио месец дана, већ зато што неко годинама није на прави начин планирао, одржавао, инвестирао, руководио…", рекла је Михајловић након обиласка Електродистрибуције Србије.

Она је казала да"проблеме имамо сваки дан, ми смо синоћ имали пожар, ми смо прошле недеље имали проблем, и недеље пре тога проблем".

Михајловић је додала да су сва та "нечињења" руководства резултирала и синоћном хаваријом у Колубари.

Министарска је додала да се хаварије никада не дешавају "тек тако", већ су последица "нерада и нечињења".

За модернизацију нисконапонске мреже 500 милиона евра

„Улагање у нисконапонску мрежу је неохподно како би се повећала поузданост снабдевања струјом на територији целе Србије и за то ће држава у наредних неколико година издвојити 500 милиона евра”, изјавила Михајловић.

Она је то рекла након обиласка дистрибутивно-диспечерског центра Електродистрибуције Србије у Београду и оценила да је данас знатно боља ситуација са снабдевањем струјом неко пре месец дана када је била слична количина падавина.

"Драго ми је да су екипе ЕДС-а на терену и да се сви проблеми решавају у најкраћем року. Међутим, јако је важно да улажемо у дистрибутивни систем у наредним годинама како бисмо обезбедили поуздано снабдевање на територији целе земље. Уложићемо више од пола милијарде евра у наредних неколико година", рекла је Михајловић.

Новац, како каже, никад није био проблем и додала да сада може у тој компанији да се планира адекватно, јер је ЕДС независна компанија.

Она је рекла да губици на мрежи коштају годишње око 200 милиона евра и да је неопходна модернизација дистрибутивног система.

Директор Електродистрибуције Србије Бојан Атлагић рекао је да је мање од 0,1 одсто корисника без напајања електричном енергијом, као и да се сви кварови отклањају.

"Углавном се ради о краткотрајним прекидима у брдско-планинским пределима на југу и истоку земље и све би требало да буде решено до краја дана", рекао је Атлагић.

Додао је да је тренутно стање неупоредиво боље у односу на ситуацију из децембра.

Атлагић је захвалио држави на помоћи и инвестицијама у реконструкцију нисконапонске мреже, у коју се, како каже, деценијама није улагало.

Неистина да нећемо имати струје због ОИЕ

„Тврдња у допису који су Електропривреда Србије (ЕПС) и Електромрежа Србије (ЕМС) упутиле Министарству да ће Србија бити без струје, јер ће имати обновљиве изворе енергије је апсолутна неистина”, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Одговарајући на питање новинара да ли је истина да представници ЕПС-а и ЕМС-а не присуствују радним групама за припрему подзаконских аката за Закон о обновљивим изворима енергије, Михајловић је одговорила да тај њихов став види као "отпор свакој промени".

"Људи који воде предузећа у електроенергетици су људи који живе у прошлости. Све се променило у енергетици, енергетика више није она од пре 10 година и ми идемо ка енергетској транзицији. Све је другачије, технологије су другачије, према томе, или ћемо ући у тај воз или ћемо доћи у ситуацију да много више струје увозимо него што сами производимо", рекла је Михајловић након обиласка Електродистрибуције Србије (ЕДС).

Истакла је да је њена жеља да ЕПС, ЕМС и ЕДС буду најмодернија предузећа у целом региону, наводећи да имају капацитета за то.

Михајловић је нагласила да је питање обновљивих извора енергије будућност Србије, додајући да је она потребна не због Европе, већ због нас.

"Замена теза у допису да ће Србија бити без струје зато што ћемо имати обновљиве изворе енергије није тачна, то је апсолутна неистина. Постоји фазно време којим ћемо полако улазити у причу са обновљивим изворима енергије. Због тога, допис ЕПС-а и ЕМС-а више видим као један отпор свему што је промена", закључила је Михајловић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести