Михајловић: Нова влада мора бити проевропска и снажна

БЕОГРАД: Српска напредна странка треба да бира партнере који деле визију те странке и спремни су да преузму одговорност, а не да учешће у влади схвате као награду, каже потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС Зорана Михајловић и додаје да нова влада мора бити проевропска и снажна.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

"Верујем да нова влада мора бити проевропска, снажнија и далеко квалитетнија од садашње, чији ће чланови имати ауторитет створен образовањем и резултатима, а не функцијом", рекла је Михајловић у интервјуу за данашњу "Политику".

Она је навела да су у кампањи за последње изборе многе странке, па и партнери СНС у влади, говорили ствари које су супротне ставовима које је наша држава заузела према украјинској кризи.

Како је додала, ако знамо колики су притисци на председника Србије и колико ће изазова имати пред собом нова влада, онда треба да будемо отворени и да видимо ко може да у времену испред нас владу учини јачом, а не слабијом у политичком смислу, али и по квалитету кадровских решења.

"Да видимо ко од партнера има снагу да поштује одлуке и не ради иза леђа сопственој влади и народу. За такво понашање више нема толеранције", истакла је Михајловић.

Навела је да данас ништа више није исто као пре напада Русије на Украјину, да се стварају нови геополитички и геоекономски блокови, те да Србија не сме да пропусти ову прилику да нађе своје место у новом свету као што смо, каже, пропустили у време пада комунизма.

"Политика наше владе је пуноправно чланство у ЕУ и то је мисија у коју истински верујем и немам ни трунку делеме да Србија треба да уради апсолутно све што је потребно да би тај циљ био испуњен", истакла је Михајловић и додала да је то у најбољем интересу грађана.

Михајловић, која је и министарка рударства и енергетике, каже да је очигледно да ћемо последице кризе изазване ратом у Украјини осећати још дуго и да ће све државе Европе због тога имати проблема, те истакла да се ми већ сада припремамо за наредну зиму.

"Додатно на све то имамо тешку ситуацију у ЕПС-у насталу као резултат дезинвестирања дуги низ година, небриге о стању копова и производње због чега и данас, када је већ скоро лето, увозимо електричну енергију", рекла је Михајловић и додала да стање унутар тог предузећа не може да се реши преко ноћи, већ да је за то потребно време.

Ипак, Михајловић верује да ћемо с новим директором и руководством ЕПС-а зиму дочекати спремнији и да се више никада неће поновити оно што смо имали прошле зиме.

"Оно што нам не иде у прилог то су проблеми који постоје на глобалном нивоу и због тога морамо на све начине бити уз ЕПС како би то предузеће из кризе изашло на ногама, а не на коленима", каже Михајловић.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести