Михајловић: Сектор транспорта у Србији усклађен са ЕУ

БЕОГРАД:  Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић каже да је годишњи извештај Европске комисије о напретку за 2019. показао да Србија има добар ниво припремљености у области транспорта и да је од претходног извештаја забележен напредак, посебно у реформи железнице.
Ministarka Zorana Mihajlović Foto: Tanjug/video
Фото: Министарка Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

"Иако су друге теме у извештају Европске комисије о напретку Србије помало у сенци косовског питања, признат је напредак који је учињен у различитим областима транспорта, пре свега у железници, али и у друмском, водном и ваздушном саобраћају. То показује да смо искористили период од претходног извештаја за спровођење реформи и да смо се као земља додатно приближили највишим европским стандардима у овој области, на чему ћемо наставити да радимо", рекла је Михајловићева. 

Она наводи да се у извештају оцењује да је транспортна политика једна од области у којима Србија већ сада има добар ниво припремљености за чланство у ЕУ.

У саопштењу из кабинета Михајловићева каже се да се у извештају ЕК, између осталог, наводи да је у 2018. Србија усвојила нове законе о железници, о безбедности у железничком саобаћаја и интероперабилности железничког система, чиме је остварен висок ниво усклађености са регулативом ЕУ на успостављању јединственог европског железничког подручја.

У друмском транспорту усклађеност се оцењује као задоволкавајућа, уз констатацију да су закони у области превоза терета и превоза путника у друмском саобраћају усклађени са прописима ЕУ, као и да су у неколико области домаћи прописи додатно усклађени с европским.

Висок ниво усклађености са прописима ЕУ присутан је у прописима који се односе на унутрашњу пловидбу у водном саобраћају. Наглашава се да су речни информациони сервиси (РИС) оперативни и високо интероперабилни са системима држава чланица ЕУ и унапређени постављањем система за навигацију на Дунаву. 

У ваздушном саобраћају, Србија има добар ниво усклађености са прописима ЕУ. Значајан напредак остварен је у примени Споразума о успостављању европског ваздухопловног подручја, а прописи у области безбедности у ваздушном саобраћају додатно су усклађени са европским.

Кад је реч о преговарачком поглављу 21 - Трансевропске мреже, које поред транспорта покрива и области енергетике и телекомуникација, извештај ЕК констатује да је Србија умерено припремљена.

Србија активно учествује у Агенди повезивања западнобалканске шесторке, а остварен је и даљи напредак у спровођењу реформи у вези са повезивањем и настављено усклађивање законодавста у области интероперабилности. 

С обзиром да је Београд изабран за седиште Секретаријата Транспортне заједнице, од Србије се очекује да настави да подршку како би се осигурали услови за несметано функционисање, наведено је у саопштењу из кабинета потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести