Мијачић: Може се очекивати сусрет Вучића и Куртија

БЕОГРАД: Драгиша Мијачић из Националног конвента о Европској унији сматра да се може очекивати да ће доћи до сусрета на највишем нивоу између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских инстутуција Аљбина Куртија и да се самим тим може очекивати и неки помак у решавању садашње ситуације.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Ако нема нечега што је већ договорено и припремљено, верујем да њих двојица не би путовали у Брисел и не би се састанак одржавао на тако високом нивоу. Алтернатива јесте да међународни партнери, а пре свега Европска унија, и једној и другој страни још једном саопште да се неће толерисати никакав излив насиља који може да се деси након примене одлуке о пререгистрацији возила од понедељка", рекао је он за Тан‌југ.

Придружио се оценама из Европске уније које су се ових дана могле чути, а према којима је садашња ситуација на Косову и Метохији најозбиљнија од 2013. године.

"Заиста постоји велики конфликтни потенцијал у понедељак и нико не зна како ће се ситуација одвијати. Подсетио бих да су сви међународни партнери захтевали од косовске владе, првенствено од Куртија да се одложи одлука о пререгистрацији возила, али се то се није десило и видећемо сутра колико ће тај притисак међународне заједнице бити плодотворан", истакао је Мијачић.

На питање откуд Куртију снага да се толико одупире притисцима, Мијачић је између осталог рекао да је тзв. Косово изоловано и да Курти овим једностраним акцијама настоји да скрене пажњу на покрајину и на то да може да доноси суверене одлуке, те да хоће да процес дијалога преокрене у другом правцу, а не онако како је дефинисано у Бриселу.

Када је реч о француско-немачком предлогу, рекао је да верује да је он на столу и да је део решења али да нема смисла разговарати о њему када на северу покрајине постоје инциденти.

"У овом тренутку је најбитније да се стабилизују прилике на северу Косова, да се испуни оно што тражи међународна заједница, пре свега од косовске стране, а то је да се одложи примена одлуке о пререгистрацији возила и започне формирање заједнице српских општина а да се онда наставе преговори око овог плана", закључио је Драгиша Мијачић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести