Милић: Предлог оптужнице против Тачија добра вест за Србију

БЕОГРАД: Председница Центра за евроатлантске студије Јелене Милић оценила је данас да је предлог оптужнице Хага против Хашима Тачија јако добра вест за Србију, али и да је то ипак "Пирова победа оних који су хтели да минирају сусрет у Белој кући".
jelena milic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Она је гостујући у емисији Фокус на Б92 рекла да тиме "падају маске" и да је албански премијер Еди Рама, који се представља као пријатељ Србије, показао шта заиста мисли својом изјавом да је та оптужница "мрља 21. века".

"Маске падају, Сервер је данас рекао да Тачи мора хитно да да оставку", рекла је Милић.

Она је казала и да се нада да ће повезивање у региону бити настављено упркос оптужници.

"Уцењивачки потенцијал Харадинаја је смањен овим. Показано је да су специјалистичка већа независна, што је јако добро", казала је Милић и додала да су формално Американци из Специјализованих већа обајвили оптужницу.

Према њеним речима добро је и што је продужен мандат Кфору, који има 4.000 војника на Косову и Метохији, чак и у случају да Американци повуку своје трупе.

Милићева је напоменула да актуелна америчка амдминистрација није урадила ништа лоше на Балкану.

"На Западном Балкану та администрација није урадила ништа лоше. Југоисточну Европу САД виде као стратешки простор", рекла је Милић.

када се ради о Бриселском споразуму, Милић каже да је ЕУ заборавила да је за постизање Бриселског споразума добила подршку САД.

"Бриселски споразум је предвидео Заједницу српских општина, а то се није догодило. ЕУ као преговарач по мом мишљењу губи кредибилитет. САД су у овој причи заиста стекле политичко-оперативно право", рекла је она и закључила да ће коначни споразум морати да има безбедносни аспект, да ће морати да иде на Савет безбедности УН, и да ће то бити "ново Куманово".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести