Милићевић о Шешељу: Пословник Народне скупштине недоречен 

БЕОГРАД:  Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Ђорђе Милићевић рекао је, поводом увреда које је лидер СРС Војислав Шешељ у уторак изрекао на рачун новинарке Данас-а, Снежане Чонградин, да је Пословник Народне скупштине недоречен када је реч о посланичким питањима.
Djordje Milićević, SPS Foto Tanjug/ D.Aničić
Фото: Foto Tanjug/ D.Aničić

Шешељ је јуче, приликом постављања посланичких питања, рекао да су радикали сугерисали да треба да се уведе одредба у Кривичном законику којом би се свака изречена тврдња да је у Сребреници био геноциде казњавала кривично.

Шеф радикала је у том контексту поменуо Чанградин, рекавши да је она у листу Данас написала да је “новинарка у држави која је починила геноцид”, изневши потом низ увреда на рачун њеног физичког изгледа.

Милићевић каже да је он одговоран за посланички клуб СПС и политику владајуће коалиције, али не и за друге политичке странке.

“Политика владе је јасна, опозиција је нешто друго. Ко је у праву, одлучиће грађани”, рекао је Милићевић.

Он је додао да су социјалисти инсистирали да се прецизније дефинише Пословник Народне скупштине, као и да се донесе етички кодекс којим би се дефинисала правила понашања посланика.

Сматра да је у скупштини било и горих ствари попут уношења камења у салу, “рок концерта” у холу парламента, алудирајући на Сашу Радуловића који је на конференцији за новинаре свирао на гитари и отпевао “Пада влада”…

На питање због чега ресорни министар Расим Љајић не образлаже предложене законе о трговини и да ли то има везе са радикалима, с обзиром на то да су га називали нарко-дилером, Милићевић је казао да је влада та која шаље предлоге и опредељује ко ће да образлаже законе и да би то питање требало поставити Љајићу.

“Ја нисам ни портпарол ни председник посланичке групе СДПС”, рекао је Милићевић.

Јанковић осудила увреде на рачун новинарке Данаса 

БЕОГРАД: Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије је данас осудила, како је навела, мизогине, сексистичке и крајње увредљиве коментаре које је народни посланик Војислав Шешељ упутио новинарки листа Данас.

"Недопустиво је и законом забрањено да дискриминаторни ставови, вређање и омаловажавања на основу изгледа, здравственог стања или било ког другог личног својства, буду доминанатан начин изношења другачијих политичких ставова у нашем јавном простору, а посебно када су у питању народни посланици или било који други носиоци јавне функције", упозорила је Јанковић. 

Она је истовремено осудила вреде у текстовима и на фотографијама које су објављене на интернет страници ваљевскаподвала.цом, а које су упућене новинарки и уредници портала колубарске.рс, и очекује да надлежни органи хитно утврде ко стоји иза ових садржаја. 

Јанковић истиче да су ови случајеви драстичан показатељ како оваква недопустива комуникација постаје уобичајена пракса која се толерише и подразумева, посебно у обрачуну са женама на јавној сцени, али да тога нису поштеђени ни мушкарци, што треба све да нас забрине.

"Овакве појаве морају да наиђу на најширу осуду јавности, а надлежни морају ефикасно да реагују и санкционишу сваки сличан иступ, јер је то начин да се стане на пут готово свакодневном вербалном насиљу", навела је повереница у изјави достављеној медијима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести