Миливојевић: Вучић инсистирао на опстанку Повеље УН

БЕОГРАД: Бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче да је једна од кључних поенти говора председника Србије Александра Вучића у УН било да се очува међународни поредак који се заснива на Повељи УН, јер је то једини механизам који функционише и треба га очувати.
Diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/video
Фото: Дипломата Зоран Миливојевић Фото: Танјуг/видео

Миливојевић је рекао да не треба дозволити да се понови историја од пре 100 година, када је нестало Друштво народа.

"Међународно право је механизам за деловање који има 10 принципа међу којима је и оно прво које је Вучић прво поменуо а то је суверенитет и територијални интегритет држава, а онда мирно решавање спорова на чему је такође инсистирао, употреба политичких и дипломатских механизама", истакао је Миливојевић за ТВ К1, додавши да је озбиљност ситуације таква да налаже да се вратимо поретку који функционише.

Он каже да је то могуће и да постоји већина земаља у свету које се залажу да се сачува међународни поредак.

"Ако то не успемо онда нам прети озбиљан хаос и катаклизма и Вучићев апел је био управо у том смеру. Да је последњи моменат да се озбиљне политике и велике силе призову памети, јер се заиста налазимо на ивици. И да су очување међународног поретка, права и принципа једини начин да изађемо из те ситуације и спречимо глобалну катаклизму. О томе се ради и ту је његов апел и његова суштина", оценио је Миливојевић.

Он је нагласио да је председник Србије врло отворено прозвао неке земље и ставио до знања како се понашају велике силе када су у питању њихови интереси и када је то супротно међународном праву.

"Ми смо још двехиљадитих говорили да је у питању Србије отворена Пандорина кутија. И у случају Србије и Украјине ради се о нападу на суверену државу која то ничим није изазвала и ради се о пративправности таквог напада, супротно од принципа права", поручио је бивши дипломата.

EUR/RSD 117.3176
Најновије вести