Министар спољних послова Бурундија: Зашто смо повукли признање Косова

ПРИШТИНА, ВАШИНГТОН: Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли тврди да је шеф српске дипломатије нудио Бурундију оружје у замену за повлачење одлуке о признању Косова, упркос томе што је министар спољних послова Бурундија Алан Аиме Њамитве у изјави за Глас Америке одбацио наводе о било каквим утицајима или притисцима.
burundi zastava, pixabay
Фото: Pixabay

"Бурунди је 2012. године признао Косово као независну државу, али у међувремену смо имали прилику да преиспитамо нашу позицију и установили смо да је једино добро да поново размотримо ту позицију и јачамо добре и одличне односе који су већ постојали између бивше Југославије и Бурундија", рекао је шеф дипломатије Бурундија недавно за Глас Америке.

Дипломатски односи између СФРЈ и Бурундија успостављени су 1962. године одмах пошто је та земља стекла независност, тако да је једино исправно било да Бурунди јача везе које су успешно постојале између две земље односно са Републиком Србијом која је правни наследник Југославије, објаснио је он.

"Вратили смо се на нашу позицију од пре 2012, што значи да имамо односе само са Републиком Србијом", нагласио је Њамитве.

Он је подсетио да Косово нису признале ни Русија, Кина, Индија, најважније афричке земље, односно једна трећина популације.
Такође је одбацио наводе да је било притисака на Бурунди да повуче признање Косова.

"Никаквог утицаја међународне заједнице, а ни суперсила није било. Никаквог притиска, реч је само о преиспитивању спољнополитичке позиције а то је нешто што се стално дешава", рекао је шеф дипломатије Бурундија.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић саопштио је пре десет дана, а након посете Бурундију, да је из те афричке земље донео ноту којом се повлачи признање Косова.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести