Дачић: За дан независности Косова од мене нота из Бурундија

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Бурунди повукао признање Косова као независне државе.
Ivica Dacic
Фото: FoNet

Ових дана у Приштини се обележава десетогодишњица од једностраног проглашења независности Косова. Желим да дам прилог. Донео сам ноту Министарства иностраних послова Бурунди где они повлаче признање Косова, рекао је Дачић на ванредној конференцији за новинаре у Министарству спољних послова.

Дачић каже да је на тај начин показао колико је крхка независност Косова и колико је „лажна“ листа од 116 земаља коју органи Косова приказују својим грађанима.

Позивам их да покажу папире свих 116 земаља. На тој листи су земље које уопште нису признале Косово, истакао је Дачић, наводећи да се питање Косова не може решити без договора са Србијом.

Упитао је како је он као министар спољних послова успео да убеди три земље да повуку признање за разлику од неких других политичара.

Због тога их оптужујем. Сматрам да су се неки радовали да би то што пре скинули са дневног реда, зато су између осталог пребацили дијалог из УН у ЕУ, рекао је Дачић.

Он је поручио да ће наставити борбу за државне и националне интересе.

Нисмо велика сила, али од Косова смо свакако већи, поручио је Дачић.

Антић: Дугујемо захвалност Бурундију 

Одлука Републике Бурунди да повуче признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије има изузетан значај за виталне интересе Србије и због тога дугујемо захвалност овој афричкој земљи, изјавио је данас потпредседник СПС Александар Антић.

"Република Бурунди је још једна од чланица УН која је преиспитала првобитну одлуку у вези са Косовом и Метохијом и при томе велике заслуге носи целокупна српска дипломатија, на челу са министром Ивицом Дачићем.

Њихов упоран и темељан рад донео је велике резултате и сада је већ јасно да процес признавања једнострано проглашене косовске независности не само да је заустављен, већ се може говорити о његовом преиспитивању широм света", истакао је Антић.

Он је, у писаној изјави, указао да је Бурунди још једна у низу чланица УН која је уважила чврсте аргументе Србије против косовске независности и тиме подржала поредак међународног права.

"Уверен сам да се на овом случају не завршава списак земаља које ће преиспитати одлуку о признавању Косова и да ће наша дипломатија, као и до сада, дати пун допринос остварењу стратешких националних циљева Србије", закључио је потпредседник СПС.

Приштина "затечена" потезом Бурундија

Непријатно изненађење са повлачењем признања Косова од стране Бурундија у Приштини је испраћено тишином, а реаговање је препуштено службенику Пацолијевог министарства спољних послова, његовом саветнику, Јетљиру Зуберају, који тврди да то није тачно.

Зуберај је рекао за један портал да је то само Дачићев утешни покушај, због прославе 10. годишњице косовске самопроглашене независности.
 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести