Министарство: Утврђују се узроци несреће у руднику "Соко"

БЕОГРАД: Поводом различитих спекулација које се појављују у медијима у вези са рударском несрећом у којој је настрадало осам, а повређено 20 рудара у руднику “Соко” код Сокобање, Министарство рударства и енергетике подсећа да је истрага још у току и да ће о исходу ванредног инспекцијског надзора и узроцима ове трагедије јавност бити обавештена.
rudari, pixabay.com
Фото: pixabay.com

У јами рудника мрког угља „Соко“, у делу лежишта угља Источног поља, у трећој смени, при вршењу рударских радова на експлоатацији угља, 1. априла 2022. године у 04.07 часова, догодила се рударска несрећа на откопној етажи ВН-3 на откопу ВН-3/1, када је дошло до ескалације метана, при чему је настрадало осм и повређено 20 рудара, подсећа се у саопштењу министарства.

Одмах по обавештењу о рударској несрећи, како се наводи, рударски инспектор Министарства рударства и енергетике је без одлагања на лицу места приступио испитивању узрока ове трагедије и наредио хитне мере које, између осталог, укључују и забрану даљег извођења рударских радова на експлоатацији-откопавању.

Министарство указује да је одмах после несреће 1. априла формирана и комисија састављена од стручњака рударске струке и експерата за метанометрију, у циљу утврђивања узрока несреће, која је заједно са инспектором истог дана сишла у јаму на место несреће и почела са радом.

"Такође, јавни тужилац, који је одмах изашао на лице места, руководи поступком у оквиру кога испитује околности и спроводи истрагу ради утврђивања да ли постоје основи за оптужење, при чему је ангажована и полиција", истакнуто је у саопштењу.

Рударски инспектор који на лицу места испитује узроке ове рударске несреће, након утврђивања свих чињеница и околности, у складу са законском обавезом, у најкраћем року поднеће тужиоцу образложени извештај са мишљењем о узроцима несреће, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести