Мировић: БФИ прераста у национални фестивал

НОВИ САД: У Покрајинској влади је одржана конференција поводом 16. Београдског фестивала игре, који ће се одржати од 22. марта до 12. априла у Београду, Новом Саду и Вршцу.
mirovic bfi
Фото: vojvodina.gov.rs

Под слоганом „Емоција“, један од најважнијих фестивала уметничке игре у свету, у оквиру свог програма представиће 16 трупа из 11 земаља.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да Београдски фестивал игре прераста у национални и да је иницијални назив фестивала, кроз трајање и квалитет који је показао, превазишао наше оквире и ушао на велика врата светске културне и музичке сцене.

Београдски фестивал игре је својим квалитетом са собом донео једну врсту снажног уметничког израза који се прожима далеко изван наших граница. Садржајним програмом заузео је своје место на светској сцени и стога ће Покрајинска влада и наредних година подржавати његов развој и све програме које реализује, рекао је председник Мировић.

Велика имена светског плеса, музике и балета која долазе у нашу земљу, додао је он, потврђују сјајну репутацију овог фестивала.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић рекла је да је овај фестивал превазишао границе у свом квалитету и очекивањима, оценивши да балетска сцена у Србији може да стане раме уз раме са светским балетским трупама.

Имамо привилегију да сарађујемо с Покрајинском владом и Градом Новим Садом дужи низ година и без њихове подршке овај фестивал не би могао да се развија и реализује. Радујемо се што ће наш програм у Новом Саду по 15. пут видети публика и по трећи пут у Вршцу, изјавила је оснивач и директор Београдског фестивала игре, Аја Јунг.

Фото: vojvodina.gov.rs

Трупе савремене игре, 25. кореографских комада и 25 сола и дуета из Гренобла, Лиона, Рима, Барселоне, Франкфурта, Тел Авива, Хага, Сеула, Монтреала, Штутгарта, Филаделфије и Јоханесбурга, представиће се публици, а затварање фестивала биће уприличено у Српском народном позоришту Новом Саду.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести