Мировић отворио Тесла фест: Трајни белег научно-истраживачког развоја

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла фест“, истакавши да је реч о манифестацији која није само омаж имену и великом делу Николе Тесле, већ и прилика да, како је рекао, најбољи и најкреативнији међу нама презентују нова открића и нове технолошке патенте.
mirovic tesla fest
Фото: vojvodina.gov.rs

Ово је и прилика да се подстакне сарадња науке и привреде и отуда и недвосмислена подршка Покрајинске владе научноистраживачком и иновативном раду, изјавио је Мировић.

Он је истакао задовољство чињеницом да овогодишњи „Тесла фест“ представља патенте младих проналазача из чак десет земаља света, те додао да су сигурно међу њима они који ће се у будућности практично применити у најразличитијим сферама живота.

Ипак, никада не смемо да заборавимо да су у самом темељу најновијих технолошких револуција значајна открића великих научника прошлог доба, међу којима је име Николе Тесле на почасном месту, рекао је Мировић.

Колики је значај праћења и развоја нових технологија, како је навео, најбоље говори чињеница да је сектор информационаих технологија међу три привредне гране у нашој земљи, те да је Нови Сад један од водећих центара у овом сектору.

Овај фестивал и патенти које он доноси су нешто што ће оставити трајни белег у развоју научног и истраживачког потенцијала у Новом Саду, Војводини и Србији, рекао је Мировић.

Захваливши се на подршци, председник „Тесла феста“ Алђелко Главашевић рекао је да на овогодишњем фестивалу учествују проналазачи, млади таленти, представници факултета и предузетници из Кине, Русије, Румуније, Индије, Португалије, Чешке, УАЕ, Сирије, Републике Српске и наше земље.

„Тесла фест“ је симболично отворен на дан који је Никола Тесла истицао као један од најдражих у животу, јер је тада поднео своју прву патентну пријаву Америчком заводу за патенте.

У оквиру „Тесла фест“ који се одржава до понедељка, 15. октобра у СПЦ „Војводина“, одржава се и Међународна конференција о иновацијама и интелектуалној својини.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести