Мировић примио делегацију Устечког региона

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе, Игор Мировић, примио је делегацију Устечког региона у Чешкој предвођену гувернером Олдрихом Бубиничеком са којима је разговарао о могућностима за интензивирање сарадње у бројним областима.
mirovic i cesi2, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

На састанку у Покрајинској влади разговарано је о интензивирању сарадње двеју регија у бројним областима: културе, здравства, пољопривреде, образовања, као и заштите животне средине.

„Кључ политике Републичке као и Покрајинске владе јесте сарадња са бројним регијама међу којима су веома важне европске, а када су у питању вишедеценијски пријатељски односи двеју држава као што су Чешка Република и Република Србија, онда се отварају могућности за лакше интезивирање сарадње у бројним областима,“ рекао је Мировић.

Фото: Покрајинска влада

Он је додао да постоје велики потенцијали за размену знања и метода у области здравства и образовања, посебно путем размене знања и студената са Универзитета, научних института у Војводини, као и кроз сарадњу привредних комора двеју регија, наводи се у саопштењу Покрајинске владе.

Бубиничек је током састанка предао делегацији Покрајинске владе предлог Меморандума о сарадњи између двеју регија и позвао делегацију Покрајинске владе у посету Устечком региону, где би могло доћи и до званичног потписивања документа.

Гувернер Устечког региона осврнуо се на изузетне досадашње односе Чешке и Србије и подсетио на напоре Србије и помоћ током преговора Чешке за улазак у Европску унију, те нагласио да је Устечки регион спреман за сарадњу и за пружање помоћи при реализацији разних пројеката који се финансирају од стране Европске уније.

Фото: Покрајиснка влада

Делегација посету наставља обиласком новосадске индустријске радне зоне север 4, са представницима Развојне агенције Војводине, приликом које ће обићи фабрику Леар, нови тржни центар у изградњи -инвестиција „Променада“, као и Ректорат Универзитета у Новом Саду.

Састанку су присуствовали и потпредседник Покрајинске владе, Ђоређе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој и међурегионалну сарадњу Огњен Бјелић, покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, покрајински секретар за културу јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић.

Такође су присуствовали и заменица председника Одбора за образовање и науку Скупштине АП Војводине Јелена Јовановић и саветник председника за међународну сарадњу Сенка Бенгин.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести