Мировић: Радови на Б и Ц блоку КЦВ крећу до 2019. године

До краја ове године, или почетка следеће  могла би почети изградња  Б и Ц блока Клиничког центра Војводине, каже у разговору за „Дневник“ председник Покрајинске владе Игор Мировић.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović Foto: Dnevnik.rs
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић Фото: Дневник.рс

Он међутим, поручује да морамо бити стрпљиви јер се ради о изузетно компликованој процедури и послу, али према информацији коју има, после Ниша и Београда сада је на реду изградња Клинички центар Војводине.

– Покрајинска влада предузима неопходне мере да у договору са Министраством здравља, које је носилац пројекта изградње Б и Ц блока Клиничког центра Војводине у Новом Саду, у што краћем року припреми процедуру за почетак радова на реализацији тог пројекта – напомиње Мировић. 

Каже и да је Клинички центар у Нишу имао приоритет, пре свега из организационо-техничких разлога. Тај објекат је завршен, сада се ради на припреми јавне набавке за изградњу новог килиничког центра у Београду.

Фото: Ламеле Б и Ц Клиничког центра Војводине Фото: Дневник.рс

Нове ламеле Клиничког центра Војводине ће имати комплетно нови операциони и дијагностички блок и 400 постеља у јединицама интензивне неге

- Према информацијама које имам тај посао је приведен крају. Дакле,  овог и наредног месеца ће Министарство здравља са свим својим службама, посебно јединицама за управљање пројектом и другим службама, припремати пројекат изградње Б и Ц блока – истиче председник Покрајинске владе.

Он је поновио да је за Покрајинску владу веома важно да се изгради Б и Ц блок који ће заузети 30.000 квадратних метара и коштаће око 35 милиона евра. Нове ламеле ће имати комплетно нови операциони и дијагностички блок и 400 постеља у јединицама интензивне неге. Неке клинике ће прећи да раде у нове ламеле, а неке ће радити у старом простору.

– Изградња Б и Ц блока је за нас важна ствар. Непрекидно инсистирамо на убрзању процедуре, али ипак желим да нагласим да је Министарство то које процедуру води, а све надзире Европска инвестициона банка преко својих сегмената. Резултат треба да буде видљив у овој години. То значи да очекујем да ћемо имати уговор са извођачем радова у току 2018. године – наглашава Мировић.

Неке клинике ће прећи да раде у нове ламеле, а неке ће радити у старом простору

Додаје да би волели би да је то могло да иде брже, али процедуру спроводи финансијер - Еврсопска инвестициона банка. Процедура је веома сложена, захтева вредновање сваког сегмента у припреми пројекта, а вредновање се не врши у нашој земљи, него у иностранству. Подсетимо, министар финансија Душан Вујовић и потпредседник Европске инвестиционе банке Дарио Сканапијеко крајем прошле године потписали су у Трсту последњи уговор о финансирању реконструкције четири киличка центра у Србији, који подразумева модернизацију, унапређење, проширење и доградњу клиничких центара у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду. Реализација пројекта проверена је Министарству здравља.

Фото: Неке клинике ће прећи да раде у нове ламеле Фото: Дневник.рс

– Министраство је успешно спровело пројекат у Нишу и нема разлога за нестрпљивост, али уз непрекидно инсистирање да ми у овој години имамо уговор у рукама. Што значи да ћемо верујем до краја 2020. имати завршен тај објекат – наводи Мировић.

Каже и да, невезано за то, Покрајинска влада паралелно ради реконструкцију постојећих објеката у Клиничком центру Војводине који ће бити у функцији и кад се заврши Б и Ц блок. Један део објеката ће остати у функцији, односно тамо где су и сад, попут Инфективне и Интерне клинике, али ће бити радова и у свим тим клиникама које ће остати у старом простору. Изградњом Б и Ц блока ћемо добити потпуно модерну зграду у истом нивоу стандарда као и нишки Клинички центар који је технички изузетно квалитетно урађен.


Прикључење болница  на новосадски топловод

Председник Покрајинска владе каже и то да се нада да ће ове године прикључити Клинички центар на систем топловода Града Новог Сада. За то је из буџета издвојен новац. - Веровали или не Клинички центар се греје на свој систем котларнице, што је просто невероватно јер Клинички центар се налази само на педесетак метара од система градског топловода. Тако да ту има још много посла који координишемо са управом Клиничког центра и који ће се спроводи паралелно са изградњом Б и Ц блока, а све у функцији стварања бољих услова за рад запослених и боравак пацијената у свим Клиникама - каже Мировић.


– Паралелно набављамо и савремену опрему. Део те опреме ће бити у функцији и након пуштања у рад Б и Ц блока, а део опреме ће бити посебно набављен, верујем да ће ту опрему набавити Влада Србије по истој процедури и вредности као што је набавила и за Клинички центар у Нишу. То је наша иницијатива. Очекујемо да би радови би могли почети до краја ове, или до почетка наредне године. Морамо бити стрпљиви дошли смо на дневни ред, према информацијама с којима се располажем. Застоја је било због изградње београдског Клиничког центра који је велики објекат од 70.000 квадрата – каже за наш лист председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести