Мировић честитао 8. април - Светски дан Рома

Председник Покрајинске владе Игор Мировић честитао је 8. април - Светски дан Рома, свим припадницима ромске националности и поручио да је овај дан посебна прилика да се укаже на проблеме са којима се Роми суочавају, као и да се прослави њихова богата култура.
mirovic, pokrajinska vlada
Фото: Pokrajinska vlada

Мировић је нагласио да је Покрајинска влада искрено посвећена спровођењу своје, јавно декларисане, политике у области права свих националних мањина у АП Војводини.

У том смислу, Покрајинска влада реализује различите мере за унапређење положаја Рома, од подршке Националном савету ромске националне мањине у Војводини ради очувања и унапређења националног идентитета, културе, језика, затим у области образовања, информисања, па до тога да посебан сектор обавља послове који се односе на примену стратегије за интеграцију Рома у све сфере друштва. На тај начин се доприноси видљивости, а самим тим и решавању проблема са којима се ромска популација среће.

Пауновић честитала Светски дан Рома

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић честитала је данас свим припадницима ромске националне мањине 8. април, Светски дан Рома.Она је истакла да је претходну годину обележио континуитет у реализацији активности у области инклузије Рома и Ромкиња како на националном, тако и на нивоу јединица локалне самоуправе где живе припадници ромске националне мањине, саопштила је Канцеларија.

"У реализацији активности предвиђених Акционим планом Владе за примену Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња раде ресорна министарства, градови и општине, и организације цивилног друштва, Национални савет ромске националне мањине, као и представници ромске заједнице", навела је Пауновић. За реализацију овог двогодишњег плана до 2018. године обезбеђено је 6.722.481 евра, и то из буџета 70 одсто, а из донаторских и других средстава ЕУ обезбеђује се 30 одсто, прецизирала је Пауновић.

Успостављањем институционалног механизма на нивоу Владе за праћење мера и активности у области инклузије Рома говори у прилог колики значај Влада Србије посвећује овом питању.Имајући у виду да су јединице локалне самоуправе препознате Стратегијом као кључни носиоци највећег броја активности у области инклузије Рома, обезбеђена су средства у оквиру ИПА програма да се локалним самоуправа обезбеди подршка у погледу јачања институционалних капацитета, као и додатна подршка за израду локалних акционих планова у области социјалног укључивања Рома и Ромкиња, израда пројектне документације у циљу инфраструктурних побољшања услова живота, као и подршка цивилном сектору, наводи се у саопштењу. 

Премијерка Брнабић честитала Светски дан Рома

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић честитала је данас 8. април - Светски дан Рома."Влада Републике Србије посвећена је континуираном унапређењу положаја ромске мањине у нашој земљи. Светски дан Рома подсећа нас на важност стварања једнаких услова за образовање, запошљавање и квалитет живота свих припадника ромске мањине у Србији", поручила је Брнабић.

"Остајемо посвећени грађену боље будућности и друштву једнаких шанси за све грађанке и грађане", наводи се у честитки премијерке Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести