Мировић: У Војводини се пречишћава само 10 одсто отпадних вода

НОВИ САД: Под покровитељством Покрајинске владе, у сарадњи са Амбасадом Израела и Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), у Новом Саду је одржан Први међународни стручни форум о третману отпадних вода и воде за пиће.
mirovic
Фото: vojvodina.gov.rs

У АП Војводини регистровано је више од 500 загађивача, а од укупне количине отпадних вода пречишћава се само 10 посто, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

За санирање последица вишедеценијске небриге и недовољних улагања у ову област биће потребно много средстава и много времена. Када смо формирали Покрајинску владу, пре три године, овај проблем ставили смо на листу најважнијих приоритета, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

У оквиру таквог опредељења, додао је Мировић, пре два месеца донели смо Декларацију о заштити животне средине којом је предвивиђена реализација 11 еколошких циљева на територији АП Војводине. Исто тако, подржали смо 123 пројекта у 39 општина усмерена управо на побољшавање стања у тој области, вредна више од од 1,1 милијарду динара, док смо у овој години, за ту намену, издвојили додатних 330 милиона динара.

Ово је година у којој смо покренули и иницијативу и пројекте за три пречистача отпадних вода у АП Војводини, казао је Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Хвала Покрајинској влади јер смо ову прву билатералну конференцију посветили глобалном питању, а то је питање пијаће воде и отпадних вода. Моја земља је водећа у области заштите и прераде воде, и предствићемо данас трендове у пречишћавању воде за употребу у домаћинству и пољопривреди, казала је амбасадорка Израела Алона Фишер Кам.

Данашњим скупом желимо да сагледамо најбоље моделе за реализацију пројеката и да разменимо драгоцена искуства са израелским компанијама у овој области јер је процена да је у Србији потребно изградити нових 300 погона за третман воде, изјавила је извршна директорка НАЛЕДА-а Виолета Јовановић.

Третман отпадних вода и воде за пиће кључно је питање за квалитет живота и привлачење инвестиција, казала је Јовановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести