Мишел: Западни Балкан је приоритет ЕУ

БРИСЕЛ: Председник Европског савета Шарл Мишел истакао је данас, пред Самит ЕУ, да се Унија налази пред одлучујућим тренутком, геополитички важним, пошто ће бити донете одлуке у корист стабилности и просперитета.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Изразио је уверење да ће на Самиту ЕУ бити донета одлука о статусу кандидата за Украјину и Модлавију, као и јасна европска перспектива за те две земље и Грузију.

"Имамо важан састанак са лидерима Западног Балкана, и постоји жеља да унесемо нову енергију у наш процес. Имамо тренутно проблем у Бугарској и покушавамо да ставимо предлоге на сто да би били у могућности да што пре отпочнемо приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом. То нам је сада главни приоритет и учинићемо све да у томе напредујемо", рекао је Мишел новинарима.

Казао је и да су сви напори које је БиХ предузела на путу у ЕУ имали позитивне ефекте на смањење тензија и да ће ЕУ учинити све да институције те земље буду функционалне.

"Овај самит је од геополитичког значаја, јер ћемо донети одлуке у корист стабилности и просперитета. Западни Балкан је приоритет за нас и ангажоваћемо се да унесемо нову енергију у процес интеграције“, нагласио је Мишел.

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести