Митрополија: ДПС онемогућава договор цркве и власти

ЦЕТИЊЕ: Митрополија црногорско приморска оштро је реаговала данас на саопштење владајуће ДПС Мила Ђукановића оценивши да су срамни покушаји те партије да друге оптужи за оно што чине њен председник и његови сарадници, а то је онемогућавање било каквог договора за излазак из кризе у којој се налази црногорско друштво.
1
Фото: jutjub

ДПС је раније данас позвала грађане да се не излажу додатним ризицима и не учествују у политичким кампањама, па макар оне биле и невешто маскиране црквеном иконографијом.

У саопштењу Митрополије достављеном Тањугу истичу да је реч о политици актуелне власти која функционише по принциу завади па владај.

Јер, како наводе, митрополит није утицао на вернике за кога да гласају, већ им је рекао да хришћанин не може да подржава оне који отимају цркве, руше манастирске конаке, протерују свештенике и спроводе законе неједнако, а углавном на штету Цркве.

Из МЦП поручцују да те речи митрополиту не могу замерити они који су у 21. веку у секуларној држави Црној Гори на партијском конгресу донели одлуку да праве "партијску цркву".

2То се нису усудили ни многи који су били моћнији од те партије и њеног председника. Ова партија (ДПС) је саму себе сврстала међу прогонитеље Цркве. Није јој Митрополит крив за то", наводи се у саопштењу.

Црква, истичу, нема никакав скривени, а камоли политички циљ у својој борби за одбрану од неуставног и дискриминаторног Закона о слободи вероисповести.

Указују да ДПС-у нико не брани да скупштинском већином донесу одлуку којом ће ставити “мораторијум на примену закона”.

Уверени да до решења у вези спорног закона може доћи, из МЦП поручују и да су "ванредне" литије молитвени вид отпора дискриминацији, а не део ничије политичке кампање.

Поручили су и да ДПС и њен председник измишљају и обмањују јавност да је Митрополија у служби других политичких субјеката из само једног јединог разлога а то је зато што Црква неће да им се покори.

"Нека буду начисто по том питању - тај дан неће никад дочекати", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести