ММФ: Повећање плата и пензија неће бити мало

БЕОГРАД: Биће простора за повећање пензија и плата у јавном сектору које неће бити мало, изјавио је данас шеф канцеларије ММФ у Србији Себастијан Соса и навео да ће се тек разговарати о томе колико ће бити то повећање. 
1
Фото: Tanjug

Он је новинарима рекао да ММФ сматра да не би смело да дође до повећања масе за пензије у БДП-у, али да ће бити простора за повећање сада када је фискална ситуација стабилнија. 

Навео је да је ММФ сагласан да се укине закон о привременом умањењу пензија, те да Влада Србије има идеју да омогући повећање и оним пензионерима са нижим примањима. 

"Нисмо још говорили о конкретним бројкама, јер ће се то радити у припреми буџета за 2019. годину", рекао је Соса и навео да постоји више опција Владе Србије да пензионери са најнижим примањима ове године добију повећање, али да још нема конкретног предлога и да ће више информација бити почетком октобра. 

Када је реч о јавном дугу, Соса каже да је он био у 2015. години 75 одсто, да је сада смањен испод 60 одсто, а да је циљ новог програма да се спусти испод 50 одсто. 

Сматра да ће наставак смањења јавног дуга омогућити повећање јавних иневстиција и јачање раста. 

"Бужет за 2019. треба да садржи и мере које ће подстаћи раст, а потребно је смањити пореске таксе и наканде што ће бити подстицај за нова радна места и повећање конкурентности", наводи он. 

О конкретним мерама за то, каже, биће речи крајем септембра или почетком октобра.

Боља макроекономска ситуација СРБ - раст инвестиција

Србија је успела у отклањању макроекономских неравнотежа, а отпорност финансијског сектора се побољшала, што се одразило на раст домаћих и страних инвестиција и економски опоравак, објавио је данас Међународни монетарни фонд.

У извештају на 84 стране, постављеном на званичном сајту те институције поводом одлуке Одбора извршних директора ММФ-а да Србији одобри нови програм сарадње, уз подршку Инструмента за координацију политике (ПЦИ), у трајању од 30 месеци, наводи се да ће нови програм бити успешна надградња стендбај аранжмана из предострожности који је закључен у фебруару ове године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести