Соса: ММФ подржава приватизацију Комерцијалне банке

БЕОГРАД:  Међународни монетарни фонд (ММФ) подржава приватизацију Комерцијалне банке, што Влада Србије већ од раније планира, изјавио је данас шеф канцеларије ММФ у Србији Себастијан Соса. 
Šef kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"То је намера Владе Србије, најавили су да ће покренути процес приватизације Комерцијалне банке. Подржаћемо тај процес", рекао је Соса новинарима у Београду. Навео је и да је план и приватизација можда још неких мањих банака. 

Када је реч о финансијском сектору, Соса је истакао да је у наредном периоду потребно одржати његову стабилност и отпорност, нарочито када је реч о финансијским институцијама које имају проблематичне кредите. 

"Покушаћемо да решимо ниво проблематичних кредита у финансијским институцијама у Србији", рекао је Соса. 

Соса: Тендер за приватизацију ПКБ очекујем наредног месеца

Расписивање тендера за приватизацију Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) може се очекивати наредног месеца, изјавио је данас шеф канцеларије ММФ у Србији Себастијан Соса и навео да нови програм који је Србије договорила са ММФ, познат као "чуваркућа", има за циљ и решавање питања проблематичних јавних предузећа која су због губитака била извор фискалног ризика. 

Он је новинарима у Београду рекао да је у области јавних предзећа у претходном периоду остварен одређени напредак, наводећи као пример "Галенику", те да су расписани тендери за РТБ Бор и МСК. 

Упитан о увођењу стечаја у "Азотари", каже да се Влада Србије одлучила за стечај, после неколико безуспешних покушаја да се нађе инвеститор за то предузеће које је годинама било губиташ. 

"МСК не прави губитке, тренутно је у најсолиднијој ситуацији и Влада Србије је сматрала да је добро време да се приватизује. Ситуација је другачија са Азотаром где се нагомилавају дугови према Србијагасу и Пореској управи", каже Соса и додаје да у Азотари постоје и нека социјална питања везана за раднике. 

Навео је да Влада Србије решава проблеме јавних предузећа или кроз приватизацију или кроз стечај, а да ће решавање тог питања омогућити ослобађање ресурса који су се давали губиташима, а која могу да се искористе за повећање јавних инвестиција. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести