Могерини: Тренд позитивних вести са Западног Балкана

БРИСЕЛ: Шефица ЕУ дипломатије ЕУ Федерика Могерини каже да ће лидери ЕУ данас на самиту у Бриселу започети разговоре о Западном Балкану, а да ће се тој теми вратити на самиту у јуну.
Federika Mogerini
Фото: Tanjug

”Верујем да демо имати додабр почетак разговора о Западном Балкану. Тој теми ћемо се вартити у јуну. Са позитивним развојем дођаја и вестима из региона мислим да можемо да констатујемо тренд и да наставимо посао на Европском савету у јуну који би требало да потврди јасну европску перспективу целог региона”, изјавила је Могерини.

Она је, долазећи на дводневни самит лидера ЕУ 28 у Бриселу, поручила да се на питању Западног Балкна и његове ЕУ перспективе ради много како у Савету и Европској комсији тако и са партнерима из региона.

Лидери 28 земаља чланица ЕУ би, према нацрту закључака у који је Тањуг имао увид, требало да ”поздраве самит ЕУ-Западни Балкан предвиђен за 17. мај у Софији, на коме се очекује поновна потврда европске перспективе региона, покретање конкретних и видљивих пројеката у циљу побољшања инфраструктурних веза и међуљудских контаката и разговор о бољем заједничком ангажману на заједничким изазовима као што су миграције и безбедност”.

У закључцима мартовског самита, лидери ЕУ земља ће потврдити да ће се теми проширења врати током Европског савета у јуну.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести