Монд: Макрон жели да поново покрене француско-српске односе

ПАРИЗ: Председник Француске Емануел Макрон је посетом Србији показао да жели да буде гарант европског утицаја у том региону, који је предмет жеља Русије и Кине, пише угледни париски дневник "Монд". 
m
Фото: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Преносећи атмосферу током Макронове посете Београду, лист наводи да је српска престоница била окићена бојама Француске - плавом, белом и црвеном. 

Описујући атмосферу током обраћања Макрона и Вучића на Калемегдану испред Споменика захвалности Француској, лист подсећа да је бронзану статуу жене, симбол слободе, 1930. године извајао Иван Мештровић, ученик чувеног француског вајара Огиста Родена.

Како додаје Монд, на споменику, који симболизује француско-српско пријатељство "запечаћено крвљу" током рата 1914-1918, исписана је једноставна реченица "Волимо Француску као што је она волела нас".

Статуа, која је "деградирана сваким успоном француско-српских тензија", обновљена је како би се прославио повратак повезаности два народа посетом Макрона Београду 15. и 16. јула.

Француски председник је читао говор на српском током минута, након чега је рекао да је то "гест како би се показало да је порука уписана на споменику још увек истинита, сто година касније".

Француски председник имао је задатак и да учини да се заборави, како пише "Монд", "ужасни протоколарни гаф" Јелисејске палате током обележавања стогодишњице краја Првог светског рата у Паризу, када је председнику Србије одређено да седи у позадини, док је у првом реду председник привремених приштинских институција Хашим Тачи "устоличен" поред Ангеле Меркел, Владимира Путина и Доналда Трампа. 

Погрешан корак Париза цео српски народ је доживео као "ужасно понижење", наводи "Монд".

Лист констатује и да се током дводневне посете Србији Макрон није сусрео са представнцима опозиције.

 

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести