Москва: Власти Црне Горе угрожавају јединство духовног простора

МОСКВА: Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је коментаришући хапшење епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника да се ради о намери да се унесе раскол у православни свет и уништи јединство духовног простора на Балкану.
moskva pixabay
Фото: pixabay.com

На редовном брифингу у Москви, Захарова је рекла да су епископ Јоаникије и седморица свештеника ухапшени под изговором да су одржавањем литије на дан Св. Василија Острошког прекршена правила карантина, преноси Спутњик.

Она је нагласила да се потом огласио и амерички Стејт департмент саопштењем у којем је с једне стране истакнут значај поштовања људских и верских права, али је с друге пружена подршка оштрим мерама које су предузеле црногорске власти.

„То је тешко разумети. Таква саопштења, по нашем мишљењу, сведоче о томе да у Вашингтону црквену тематику тумаче кроз призму геополитике. А ради се о очигледним намерама да се унесе раскол у православни свет и да се уништи јединство духовног простора на Балкану“, оценила је Марија Захарова.

Ескалација напетости у Црној Гори и грубо поступање црногорских власти према СПЦ и њеним верницима изазивају озбиљну забринутост Русије, нагласила је она.

"Неприродно раздвајање људи, верника, укључујући и подло мешање спољних фактора, могло би да има озбиљне последице по регион", закључила је Захарова.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести