Мандић: Србија, Српска и СПЦ уз српски народ у Црној Гори

ПОДГОРИЦА: Србија и српски народ, Република Српска, Српска православна црква (СПЦ) и њен поглавар патријарх Иринеј сви стоје уз нас и подржавају српски народ и цркву у Црној Гори, рекао је члан Председништва Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић пред посланицима у црногорском парламенту.
mandic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)/mandic andrija

Каже да је пратио конференције председника Србије Александра Вучића и патријарха Иринеја и уверио се да када дође до тешких момената "свој својега никада пуштати неће" и додао да је то још Његош записао, а у овом времену то се и потврђује.

"Ово су тешка времена, слушали смо председника Црне Горе који нам је послао језиве поруке да је српство примитивно у Црној Гори, да данашња Црна Гора нема никакве везе са оном некадашњом Црном Гором и да ће знати да се обрачуна са СПЦ и са Србима на овом простору. Срећан сам и захвалан и желим да се захвалим, патријарху Иринеју, председнику Србије Александру Вучићу и председнику Републике Српске Милораду Додику, што су показали националну и верску солидарност, са нама мученицима у Црној Гори које нас тешко дискриминише режим Мила Ðукановића у Црној Гори", рекао је члан Председништва ДФ.

Како каже, он и други чланови ДФ имају ту идеју, да колико има Срба на тим просторима, око 200. 000, уз црногорце који припадају СПЦ, да се бране као десетомилионити народ.

Са владиком Јоаникијем се како каже, боре да се очувају права СПЦ у Црној Гори.

"Видели смо све кроз однос према владики Јоаникију и свештеницима у Никшићу, кроз грубо кршење људских права и верских слобода, кроз бљутаву кампању УДБЕ и сличних структура које су усмерене како би се завадили црквени великодостојници у СПЦ. Не само на релацији епископског савета, који би окренули против нашег патријарха и светог синода, него и у оквиру епископског савета", казао је Мандић.

Према његовим речима, постојале су и "подметачине" међу верујућим људима.

Он додаје, да бројне опасности вребају због својих ставова, посланике и све људе из ДФ.

"Бројне кривичне пријаве се воде против посланика, а и против стотине гласача и присталица ДФ. Неки су осуђени првостепено и правоснажно и наши људи се налазе и у затоврима због политичких уверења. Много је људи невиних у затворима, само због својих уверења, а приписују им се нека друга дела. Желим да им кажем да ће сутра када се промени власт у Црној Гори, не само да ће бити финансијски обештећени, већ ће им се казнене евиденције избрисати и све оно што им је урадио тоталитарни режим", истакао је Мандић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести