НА ЉУДИМА ЈЕ ДА ЧУВАЈУ СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ У Москви одржана комеморација поводом 25. годишњице НАТО агресије на Србију

МОСКВА: У амбасади Србије у Москви вечерас је одржана комеморација поводом 25. годишњице од почетка НАТО агресије на Србију. На догађају је отворена спомен - плоча у знак сећања на жртве агресије 1999. године.
b
Фото: Tanjug/video

На почетку обележавања годишњице интониране су химне Србије и Русије, домаћини су истакли да је НАТО агресија почела 1999. године и да до дан данас није завршена.

Окупљени су одали пошту страдалима у бомбардовању минутом ћутања, а амбасадор Србије у Русији проф. др Момчило Бабић поручио је да је Србија платила високу цену за своју храброст.

Ми смо мала, али поносна нација, због тога смо изгубили трећину становништва само током Првог светског рата. Да се нисмо борили за слободу данас би нас било 20 милиона. Скупо смо платили заштиту наших интереса током историје и пред нама су нови изазови, поручио је Бабић.

Србија је, каже амбасадор, окружена са свих страна земљама НАТО и истовремено се труди да заштити своје право на самосталност, али и спречи сукобе.

Адвокат Горан Петронијевић, који је присутнима представио своју књигу "НАТО пред судом историје" изјавио је за Танјуг да је у време покушаја прекрајања историје неопходно запамтити и подсећати на чињенице. 

„Сведоци смо фалсификовања и ревизије историје, то је један процес који траје дужи временски период. То је карактеристично за приступ неолиберално - глобалистичког поретка, који покушава да све ствари које су везане за нацију - државу, народ, веру и породицу, стубове на којима почива суверенизам, умање њихов значај или их поруше потпуно".

Он је истакао да је на људима да сачувају сећање на жртве.

„Ја не бих опростио, нити бих заборавио. Књига је написана да се не заборави, а осећај опроста се може дати уколико га неко тражи. Ако је неко направио одређен проблем, кривицу, нешто што је лоше и ако тражи опрост, тада се поставља питање да ли ћу опростити или не. Хришћански је опростити, али овде то нико није тражио. Дан данас инсистирају на томе да смо ми кривци што су нас бомбардовали."

Овај догађај се, по значају присутних гостију, карактерише као најважнији скуп икада одржан у амбасади.

Догађају је присустовао велики број гостију из Србије, Русије и Републике Српске. Обележавање четврт века од почетка НАТО агресије пратили су, између осталих, директор Четвртог европског департмана Министарства спољних послова Русије Јуриј Пилипсон, заменик руског министра спољних послова Александар Грушко, доскорашњи шеф БИА-е Александар Вулин и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Скуп су присуствовали су и заменик председника Савета Федерације Константин Косачов, заменик председника Државне Думе Александар Бабаков и још 40 сенатора и депутата Федералне скупштине Руске Федерације.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести