НАТО: Дијалог Београда и Приштине кључан за стабилност Западног Балкана

БРИСЕЛ: Северноатлантска алијанса оцењује да је наставак дијалога Београда и Приштине кључан за мир и стабилност Западног Балкана. 
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

НАТО остаје у потпуности посвећен стабилности и безбедности Западног Балкана и има активно партнерство са Србијом, речено је Тањугу у бриселском седишту Алијансе. 

После оцене да је "ситуација на Косову "крхка"" због застоја у дијалогу између Београда и Приштине у седишту НАТО у Бриселу за Тањуг кажу да је за мир и стабилност у региону кључан наставак дијалога под покровитељством ЕУ. 

“НАТО у потпуности подржава наставак дијалога између Београда и Приштине, олакшаног од стране ЕУ. Ово је од кључног значаја за мир и сигурност у региону. Рачунамо на све у региону да покажемо умереност и подржимо било који напор који доводи до нормализације безбедносне ситуације и избегава стварање тензија”, изјавио је званичник НАТО за Танјуг.

Додаје се да већ више од 18 година НАТО ради на очувању Косова и региона преко мисије КФОР-а која тренутно има око 4.000 војника као и кроз помоћ и савете који помажу у изградњи капацитета косовских снага сигурности и њених цивилних институција. 

“КФОР наставља своје активности да одржи безбедно и сигурно окружење и слободу кретања за све људе на Косову, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН. КФОР има капацитет да се бави евентуалним непредвиђеним ситуацијама у оквиру свог тренутног мандата; сваку одлуку о положају и структури снага КФОР-а преузима Северноатлантски савет, на основу безбедносних услова на терену”, наводи изворе Танјуга из седишта Алијансе. 

У изјави за Танјуг званичник НАТО додаје да су демократске вредности, владавина закона, домаће реформе и добросуседски односи од виталног значаја за регионалну стабилност.

“Одлучни смо да наставимо да помажемо земљама региона да спроведу реформе. Ово ће имати користи од својих грађана, њихових земаља и читаве евроатлантске породице”, закључију у седишту НАТО у Бриселу.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести