Некретнина не обезбеђује српским држављанима улазак у Црну Гору

ПОДГОРИЦА: На питање Би-Би-Си-ја на српском докторки Весни Мирановић из Министарства здравља Црне Горе да ли држављани Србије који поседују некретнину могу и да дођу и бораве у њој, одговор је јасан - не.
more crna gora
Фото: Youtube Printscreen
„Држављани Србије, без обзира на то да ли су власници некретнина у Црној Гори или не, не могу из Србије да дођу у Црну Гору. И не само они, већ и држављани других држава, уколико приступају црногорској граници из Србије", пише Мирановић у одговору.
 
Прописани епидемиолошки услови не препознају својину над некретнинама као критеријум за улазак у Црну Гору, већ су базирани искључиво на актуелној епидемиолошкој ситуацији у Србији, додаје она.
 
Границе су отворене за држављане Србије који имају стални или привремени боравак у Црној Гори, али им се прописује 14-дневни карантин или самоизолација.
 
„ПЦР тест у том случају није потребан. Здравствено санитарна инспекција при уласку у Црну Гору процењује да ли лице које је српски држављанин са сталним или привременим боравком у Црној Гори има услова за самоизолацију. Уколико не постоје услови за самоизолацију, издаје се решење о 14-о дневном карантину", каже Мирановић за Би-Би-Си на српском.
 
Према подацима које је раније објавила Централна банка Црне Горе, држављани Србије су само прошле године купили некретнине у вредности од 24,6 милиона евра, чиме су се нашли на другом месту по вредности купљених непокретности, одмах иза држављана Русије.
 
На трећем месту су - са купљеним некретнинама вредним 12,7 милиона евра - турски држављани.
 
Постоји решење, додуше скупо и помало компликовано - долетети приватним авионом.
 
У том случају, држављани Србије морају да имају резервисан хотел и негативан ПЦР тест не старији од 48 сати, наводи др Мирановић.
 
Осим тога, држављани Србије могу без икаквих услова ући у Црну Гору ако долазе из земаља Европске уније и осталих на „зеленој листи" Института за јавно здравље Црне Горе, уколико су у њима провели најмање две недеље.
 
Српски држављани који долазе из држава са „жуте листе" Института за јавно здравље Црне Горе, морају да поседују резултате једног од тестова, под условом да су у тој земљи провели најмање две недеље.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести