Новости: Пуповца нападају они који рехабилитују усташство

ЗАГРЕБ: Политичке организације и удружења, која су минуле седмице реаговала на изјаве Милорада Пуповца о Хрватској и НДХ, кључни су учесници у рехабилитацији усташтва и планског поистовећивања пропале квислиншке творевине с данашњом државом, пише хрватски портал Новости.
milorad pupovac
Фото: Tanjug (video)

Последњих пет година они, наводи се, предводе нови талас историјског ревизионизма у Хрватској, који је редовно упарен с мржњом према српској мањини и њеним политичким представницима.

У прилог томе наводи се прошлонедељна конференција за медије на којој су три представника кровних организација ветерана, које окупљају неколико десетина хиљада њих, затражила законско гоњење Милорада Пуповца јер је "Хрватску упоредио са НДХ и устврдио да се у Хрватској покушава у новом европском контексту рехабилититовати усташки покрет".

Подсећа се да су конференцију држали Синиша Мастелић, први човек Савеза удружења бранитеља радника и председник Удружња бранитеља и инвалида Домовинског рата Хрватских железница, чији службени знак носи специфичне усташке симболе.

Поред њега је, додају, био Крешимир Маретић, председник Збора удружења ветерана хрватских гардијских јединица, једне од највећих ветеранских организација у Хрватској, који је протеклих година у више наврата бранио усташки поздрав "за дом спремни" у бранитељским ознакама, активно уцествујући у антићириличној побуни у Вуковару и другим антисрпским протестима.

Трећи учесник тог догађаја, на којем је одбачена теза о друштвено-политичкој рехабилитацији усташтва у Хрватској, био је Зоран Марас, који је својевремено процесуиран због ратног злочина против шест заробљених српских војника и једног цивила. Након вишегодишњег суђења ослобођен је свих оптужби због скандалозног пропуста тужиоца у поступку, подсећају Новости.

На Пуповчеву изјаву је, наводи се, "пенила" председница Колинда Грабар Китаровић, која је својевремено аргентинске усташе назвала домољубима и борцима за слободу хрватског народа и домовине.

У анализи ове серије напада, портал примећује да се кроз ове цртице о три особе и три бранитељске организације, које се противе поистовећивању Хрватске с НДХ, прецизно може реконструирати ходограм фашизације хрватског друштва.

Закључно се, истичу, иницира хушкање на угрожену мањину, под образложењем да наводно кује великосрпске злочиначке планове за покоравање већинског, хрватског становништва.

Истурени ветерански промотери таквих теза у правилу су појединци с екстремно десним политичким ставовима, који годинама бране хрватске ратне злочинце или сами имају одређена теренска искуства, попут споменутог Мараса, наводи се даље.

А, ако, како кажу, дође до конкретног физичког насиља, онда носиоци политичке власти осуђују сваки напад, одбацујући тврдње да поједини случајеви имају везе са широм друштвеном климом.

"То су дакле ратници и организације које устају против упоређивања Хрватске с НДХ и покушаја рехабилитације потоње творевине, док у исто време улажу вишегодишње напоре у практиковање совенске нетрпељивости према Србима и поистовећивање усташких симбола с догађајима у савременој Хрватској", наводи се такође.

Прецизира се да су бранитељи, међутим, пука ХДЗ-ова "пешадија за најпрљавије операције против антифашистичке историје и преостале српске мањине у Хрватској. Они су само крајња улична манифестација притиска одозго, где је сет застрашујућих политичких идеја претворен у средњострујашки стандард".

Уз подсећање на последњи интервју Грабар Китаровић, како наводе, профашистичком Хрватском тједнику, као и да је њен омиљени певач Марко Перковић Томпсон, Новости констатују да све "ревизионистичке тезе које актуална влада финансира и подстиче темељно су обрађене у публикацијама које штампа Католичка црква у Хрватској.

Подсећа се и да је Грабар Китаровић у последње две године у свом кабинету угостила предводнике усташке организације Хрватски ослободилачки покрет, коју је основао Анте Павелић.

За актуелног премијера и председника ХДЗ, који је, како кажу, такође одлучно одбацио поређеје НДХ и садашње Хрватске, ако буде историјске правде остаће упамћен једино као "председник владе који је дао највећи допринос праву јавности усташтва у Хрватској".

"Креирајући кованицу о ''двострукој конотацији'' усклика ''за дом спремни'' и комисију која му је лупила ''стручни'' печат на такве закључке, Андреј Пленковић је дао немерљиви прилог легитимизацији усташког ревизионизма у савременој Хрватској", истичу Новости.

Ту је, истичу, и Католичка црква у Хрватској, која је прошле седмице одлучно одбацила "неистините и манипулативне тврдње" према којима важну улогу у покушају рехабилитације усташтва имају поједини представници њихове цркве.

Теорије о Јасеновцу, подсећа се, као "великосрпској пропаганди" и усташком радном логору без систематског убијања, као и тврдње о послератном комунистичком стратишту или приче о Павелићевом спашавању више стотина православне деце, годинама су стандардни садржај црквеног гласила "Гласа Концила" и других публикација под управом локалне испоставе Католичке цркве.

"У нешто пристојнијим земљама овакав ниво уроњености друштвено-политичке елите у историјски фашизам сама по себи би представљала саблазан. Пуно је већи проблем што прича никад не завршава на нормализацији дубоко нехумане идеологије. Путем се у правилу нормализирају и мете поражених режима, у овом случају припадници преостале српске мањине у Хрватској", наводе, између осталог, Новости.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести