Обавестио сам Макрона да прихватамо нову методологију

ПАРИЗ: Председник Србије Александар Вучић пренео је да је са француским председником Емануелом Макроном разговарао о три кључне теме - сутрашњем самиту о КиМ, билатералним односима Србије и Француске и будућности Европске уније и Србије у Унији.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Како је рекао, са Макроном је разговарао у четири ока сат и по времена.

“Разговарали смо о три кључне теме - сутрашњи самит и односи Срба и Албанаца и решењу косовског питања, затим о билатералним односима и како појачати сарадњу у домену образовања, кулутре, економије и улагања”, рекао је Вучић.

Од кључног значаја је и да сам учио од Макрона како он види Европу и свет у будућности, са кључним освртом на европски пут Србије, додао је Вучић.

“Ми се добро разумемо, Макрон увек говори јасним и једноставним језиком. Не разумем увек формалан бирократски речник, али Макрона увек добро разумем…”, рекао је Вучић.

Када је реч о сутрашњем самиту о КиМ, у организацији Немачке и Француске, Вучић је рекао да није сигуран да ће моћи да се усвоји заједничка изјава.

“Говорио сам стратешки и шта мислим да се збивало и шта може да се догоди у будућности”, рекао је Вучић.

Вучић је пренео новинарима да је обавестио председника Француске Емануела Макрона да Србија прихвата нову методологију у преговорима са ЕУ.

"Важна вест, обавестио сам председника Маркона и то ћу сутра званично да потврдим на Самиту да Србија као земља прихвата нову методологију, коју је иницирао председник Макрон. И мислим да је то изазвало додатно поштовање и задовољство код француске стране", рекао је Вучић после сусрета са Марконом у Паризу.

То ће, истиче Вучић, за грађане Србије значити да када отворимо економска и социјална поглавља, на пример, онда одмах почињемо да имамо и приступе фондовима и свему другоме из поглавља која смо отворили.

"Па онда, када отворимо тих седам, онда идемо на нових пет и нових седам из неке треће области... То је за Србију боље и повољније и неупоредиво конкретније и то је једино важно за грађане Србије. Мислим да су француски домаћини тиме били задовољни", навео је Вучић.

Албанци можда не долазе у Брисел, Србија спремна за дијалог

Председник Вучић истакао је вечерас да је Србија спремна за дијалог са Приштином, али да, због неких информација из Приштине, још не зна да ли ће до тога доћи у недељу.

Упитан како гледа на наставак дијалога пошто постоје назнаке да Приштина неће бити заступљена у недељу на највишем нивоу, односно на нивоу премијера Авдулаха Хотија, Вучић је казао да је чуо одређене гласине вечерас да Албанци неће доћи у Брисел, иако се чекало месецима на наставак дијалога.

"Сада сам видео да сам добио поруку од изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и разговараћу са њим вечерас да видим шта ће бити. Да будем искрен, трудимо се да покажемо да смо партнери ЕУ, међународне заједнице, свакоме за дијалог, да не желимо да бежимо од тешких тема. Изненади ме када неко прихвати термин а онда каже да не може да дође због унутрашњих прилика. Замислите мене да кажем ''имам демонстарције и не могу да дођем''", казао је он.

Вучић је рекао да тако сваки пут чине када им нешто није по вољи.

"Сачекаћу да видим и сутра ћемо бити паметнији. Србија је спремна, и спремни смо да одавде идемо у Брисел", нагласио је он.

Вучић је подсетио да је заказана вечера са председником Савета ЕУ Шарл Мишелом, на којој је требало да буде и шеф европске дипломатије Жозеп Борел, Мирослав Лајчак и можда и европски комесар за проширење Оливер Вархеји, а у недељу је требало да почне званично дијалог.

Упитан шта ако опет дође до опструкције дијалога, рекао је да га брине то питање не само у смислу великих игара великих сила.

"Бекенд једни, форхенд други - САД и ЕУ. Не заборавите да за нас то није добра ствар, јер морамо да сачувамо мир и стабилност за Србе на КиМ", казао је он.

Подвукао је да ако лудило крене на Косову око оптужнице против Хашима Тачија, међусобни сукоби косовских Албанаца... увек је мука за Србе.

"Нема за кога трећег и зато сам желео да кроз разговоре спустимо тензије и сачувамо наш народ", нагласио је Вучић.

"Овако увек можемо да дођемо до ситуације која је прилично проблематична за нас".

Рекао је да Србија показује своју конструктивност, озбиљност и то, истиче, доприноси поштовању које имамо у Француској.

Изразио је захвалност председнику Француске на изванредном гостпормиству које у западним земљама, каже, није доживео.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести