Обрадовић потписала уговоре о успостављању ЈУМ

БЕОГРАД: Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић потписала је с председницима општина Параћин, Косјерић и Топола уговоре за успостављање јединственог управног места (ЈУМ).
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović  Foto: Tanjug/video
Фото: Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић  Фото: Танјуг/видео

У питању је нови, модерни начин функционисања јавне управе који би, како је саопштено на данашњем потписивању уговора, у потпуности требало да почне са функционисањем најкасније до септембра следеће године.

Министарка Марија Обрадовић казала је да ће грађани у локалним самоуправама у којима је то уведено, имати могућност да све своје захтеве и права остваре на једном једином месту, на којем потом добијају и решење.

Заправо то значи да нема ''шетања'' од шалтера до шалтера. Када особа поднесе писани или усмени захтев, општински радник комуницира у његовом интересу и за његов рачун надаље са другим органима и службама, истакла је Обрадовић и навела да јој је драго да су општине Параћин, Косјерић и Топола препознале важност ЈУМ-а.

Додале је да су, уз испуњавање неопходних критеријума, ове три општине оствариле право на добијање 20 милиона динара буџетских средстава.

У име три наведене општине присуствовали су председник општине Параћин Владимир Милићевић, председник општине Косјерић Жарко Ђокић, и у име општине Топола Миодраг Миловановић.

Пројекат ЈУМ спроводи се већ три године а, како је саопштено из министарства, циљ је да га све јединице локалне самоуправе добију како би што ефикасније пружале своје услуге грађанима.

До сада је отворено 10 ЈУМ-ова док ће до краја године, према речима Обрадовићеве, још четири општине, Рача, Стара Пазова, Пирот и Куршумлија потписати уговоре о успостављању ЈУМ-а.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести