Одаловић: „Млако” реаговање међународне заједнице на потезе албанских лидера

“Нон пејпер“, подељен амбасадорима држава чланица Европске уније, био је неминовна реакција Србије због “млаког“ реаговања међународне заједнице на последње потезе албанских лидера, изјавио је генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић.
Veljko Odalović Foto: sps.org.rs
Фото: sps.org.rs

- Не да је била неминовна, него и ако су је медији назвали захтевима, можемо рећи и нека буду захтеви. И оправдани су, и смислени, и тренутак је у којем то треба врло јасно рећи - рекао је Одаловић.

Он је указао да Србија апсолутно ничим до сада није допринела да се ситуација у региону на било који начин дестабилизује, нити било шта учинила што би подстакло изјаве које су се у последње време чуле када је у питању и Србија и српски народ и територијални интегритет “и неки општи принципи који су нешто што међународна заједница мора да разуме и подржи“.

Према његовим речима, “и састанак који је одржан и једноставно преношење наших ставова и захтев да се изјасне, је нешто што је можда и задњи тренутак“. Одаловић каже да су на састанку формулисане теме на које међународна заједница мора да пружи одговор.

- Ми имамо одговоре врло јасне, ми се нећемо мешати нигде сем у “своје двориште”, сигурно ћемо се мешати када је у питању Косово, на начин да не дозволимо оно што се тамо дешава. Мешаћемо се када су у питању Бујановац, Прешево и Медвеђа, то је једноставно део територије који апсолутне не сме ни на који начин да буде угрожен - додао је Одаловић.

Он је, такође, оценио да је “циничан однос међународне заједнице према бројним злочинима који су се десили на нашем простору“, односно ћутање и набијање главе у песак пред злочинима који су починили управо “они који су данас промотери тих великих речи, идеја и планова“. 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести