Одлучан и способан премијер једини гарант неопходне реформе здравства у Србији- Милош Вучевић: Слушао препоруке струке, али и потребе народа

Седми април, Светски дан здравља је најбољи датум за анализу где је српско здравство и коме треба дати мандат да га води. Српско здравство се показало као врло способно током трајања пандемије Ковид 19 и уз српско руководство је прегрмело најтеже дане са највишом оценом. Али пошто се од старе славе не живи да се окренемо погледу у будућност.
Милош Вучевић
Фото: Screenshot Instagram milosvucevic/Dom zdravlja Novi Sad/Ilustracija

Промене које изискује српско здравство би требало да прате напредак инфраструктурне и техничке опремекоје спроводи Влада Србије. Подизање плата здравствених радника и талас убрзане доделе специјализација за лекаре није гарант опстанка српског здравства, и поред виђене „реанимације“ последњих година, „борба за живот“ тек предстоји. Од тренутне министарке у оставци проф. Грујичић се више очекивало, а резултати су углавном остали слаби, све добро што ће остати је углавном наслеђе рада претходног министра. Баш из тог разлога било је неопходно неко освежење, са новим, јаким и провереним кадром.

Тешко побројати све оно што се променило на пољу здравства док је мандат градоначелника обављао Милош Вучевић

Милош Вучевић је својим радом и успешним резултатима које је оставио иза функција које је обављао једини гарант снажног премијера. Тешка времена међународних околности, буре која удара о „српски брод“ изискују једног таквог човека на челу Владе Србије. Са друге стране, намеће се питање зашто сматрамо Милоша Вучевића за адекватног човека који ће разумети неопходну реформу здравства коју треба да поведе наредни министар? Одговор се крије у његовим резултатима од раније.

Тешко побројати све оно што се променило у Новом Саду на пољу здравства док је мандат градоначелника обављао Милош Вучевић, а наши људи често забораве  какве су ствари биле у прошлости. Те 2012. године Милоша Вучевића дочекале су старе и оронуле зграде Дома здравља, амбуланти, Хитна помоћ као да и није имала зграду, а многи делови града нису имали амбуланте. Дочекао га је и штрајк здравствених радника, разлог за штрајк белих мантила била је плата запослених у Дому здравља јер је део имао примања испод нивоа законом прописане минималне зараде, а лекари су тражили повећање плате „бар до 4%“.

Нова возила, медицинска опрема, најбољи апарати 

По ступању на дужност развоја здравства у Новом Саду је започео набавком медицинске опреме, у почетку се то све огледало у набавци нових возила за превоз пацијената и лекова, аутомобила и санитетских возила, набављани су најбољи и најновији ултразвучни апарати, као и најсавременији рентген апарати који су много убрзали рад и повећали број прегледа Новосађана. До тада се углавном користила застарела опрема, нарочито је у лошем стању био возни парк који је угрожавао животе како медицинског особља, тако и пацијената. Модернизација функционисања самог Дома здравља, како би Новосађани лакше долазили до услуга уследила је тиме што је уз кол центар придодато и онлајн заказивање прегледа код лекара. Са набавком нове опреме се није престало, али су почеле инфраструктурне промене, реконструкције Домова Здравља и изградња нових. Посебно треба истаћи и изградњу нове зграде Завода за хитну медицинску помоћ, иако то звучи невероватно, Нови Сад је до те 2018. године није имао.

За време мандата Милоша Вучевића подигнута једна од три ковид болнице

Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Реконструкција Дом здравља Лиман, и то после пола века (велико је питање колико пута је био окречен у међувремену), највећи објекат Дома здравља Нови Сад, а и шире. Сада поред лепшег изгледа, модерног, реновираног, урађен је и бољи просторни план саме унутрашњости, те је сама функционалност побољшана на радост и корист свих Новосађана. Током мандата су урађене и бројне друге реконструкције и поправке постојећих амбуланти у Новом Саду. Један од примера је и Војномедицинског центра на Петроварадину, једна од првих болница на овом простору је остала у „времену изградње“ и више личила на простор за снимање хорор филмова, него на медицинску установу. Поред поправки, изградња нових објеката има увек посебну тежину. Подизање амбуланте ДЗ Нови Сад у Адицама је ипак нешто посебно, велелепни објекат, са пуном медицинском опремом. Такође, Милош је у изградњи је оставио амбуланту на Видовданском насељу која је завршена ове године. До тада становништво из тих делова града по медицинску помоћ је морало у друге делове. У Новом Саду је за време мандата Милоша Вучевића подигнута једна од три ковид болнице, изграђене у Републици Србији, болница и данас функционише након пандемије и предвиђена је за рад палијативне неге као део Универзитетског клиничког центра Војводине.

У време мандата министра одбране Милош Вучевић је и даље слушао препоруке струке, али и потребу народа. Његовом иницијативом у септембру 2023. године Војномедицинска академија и Министарство здравља потписују уговор о сарадњи у области трансплантације органа. Овим је успостављено јединство два ресора здравства која нису радила обједињено.

Милош Вучевић је човек из народа који је успео да ствари мења на боље 

Здравство у Србији очекују велики изазови и унутрашња реформа. Уз даље подизање плата у здравству, неопходно је даље везивати запослене за останак у земљи. Један од начина јесте и повлашћена цена станова попут оних што су добиле безбедносне снаге, ово је нарочито важно како би се задржао кадар са средњом стручном спремом. Даље усавршавање лекара кроз специјализације, уже специјализације и курсеве за рад на модерној опреми. Реално сагледавање стања на терену и реформа здравствене службе кроз неко радно тело које ће сагледати више аспеката и проблема у функционисању здравствене службе. Како она да постане јефтинија, функционалнија и кроз један реалан приступ сагледати шта носе аспекти изједначавања приватне и државне службе. Сваки непромишљени потез нагло повучен највише би оптеретио најболеснији и најсиромашнији део становништва, а један од приоритета реформе јесте и мора бити њихова заштита.

Снага једне земље лежи у појединцима из народа који је мењају на боље, а остављајући иза себе систем који функционише. Милош Вучевић јесте тај човек из народа који је успео да ствари мења на боље и да иза себе оставља систем који успешно функционише. Из свега наведеног како објаснити нападе на Милоша Вучевића и пре него што је и почео са радом на месту премијера? Уверен сам да некоме смета што је на чело Владе коначно дошао човек из народа, родољуб, патриота, и то не могу појединци да му опросте. Први Новосађанин на челу Владе повешће Србију кроз ова тешка времена у успешну и бољу будућност, ако вас у то не уверава овај текст, увериће вас време пред нама! Као и до сада у историји „слога биће пораз врагу“, живела Србија!

Фото: Приватна архива

др Александар Кобиларов, специјализант интерне медицине

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести