Одржан 41. протест "1 од 5 милиона"

БЕОГРАД: Протест "1 од 5 милиона" одржан је вечерас по 41. пут у Београду уз позив на бојкот избора и позив управи Ректората Београдског универзитета да стане уз студенте који су блокирали зграду те институције.
protest, tanjug
Фото: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Протест је почео на платоу испред Филозофског факултета, а завршио се испред зграде Коморе јавних извршитеља.

Окупљенима се на почетку протеста обратио потпредседник Народне странке Никола Јовановић који је позвао на бојкот избора и оценио да то најефикаснији вид отпора актуелној власти.

Оценио је да је неопходно променити систем у којем, како каже, приватни извршитељи отимају људима станове, војним пензионерима у Бристолу искључују воду и струју, раднике продају као робу, а децу терају на дуално образовање.

''Нећемо да будемо мали шрафови у механизму који је покварен. Нећемо да дајемо алиби овом систему, хоцемо да мењамо систем и то је наша порука", рекао је Јовановић и поручио да протести треба да буду друштвени и свенародни, а не само политички.

Професорка Београдског универзитета Биљана Стојковић подржала је студенте који су блокирали зграду Ректората и оценила да је слободан универзитет опасност свакој аутократској власти и да га зато нападају и желе да га погазе.

Стојковић је поставила питање зашто ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић није осудила упад у зграду Ректората и запитала да ли њена ћутња значи да се одриче аутономије универзитета.

Колона демонстраната упутила се потом Улицом Васе Чарапића кроз Коларчеву преко Теразија, Краља Милана, Кнеза Милоша до Крунске и Београдске улице до Његошеве где се налази Комора јавних извршитеља.

Неколико организатора протеста ушло је у зграду Коморе и оставило кофу са гипсом у знак протеста због, како су навели, насилног исељавања Слободанке Нинић из Новог Сада, која је, како тврде, том приликом сломила руку, као и због покушаја исељења двојице официра и телевизије ''Наша".

После тога део демонстраната вратио се до Ректората како би пружили подршку студентима који су од јуче у тој згради.

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести