ОЕБС: Бојкот није дуготрајно решење

БЕОГРАД:  Генерални секретар Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Томас Гремингер изјавио је данас у Београду да види простор за побољшање изборних услова у Србији и нагласио да бојкот избора и институција није решење.
Tomas Greminger Foto: Tanjug/video
Фото: Томас Гремингер Фото: Танјуг/видео

"Бојкот није и не може бити дуготрајно решење", рекао је Гремингер новинарима након даншње серије састанака - са председником и премијером Србије, Александром Вучићем и Аном Брнабић, представницима парламента, политичких партија и цивилног друштва.

Додао је и да ако на ствари гледа кроз ширу слику може да каже да су опозиционе партије у многим земљама зажалиле због одлуке да бојкотују изборе.Према његовим речима, постоји још много прилика да се побољшају услови за изборе, те да има још препорука које могу да се имплементирају у кратком року.

Упитан да прокометарише изборне услове, генерални секретар је рекао да нису испуњене све препоруке ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).

"Постоји прилика да се побољшају услови за изборе и њу треба искористити тако што ће се применити мера за побољшање изборног процеса", казао је он и додао да је могуће спровести изборну реформу у наредним недељама и месецима.

Гремингер је навео и да су демонстрације и ванпарламетарна борба део сваког демократског друштва, али да опозиција у једном тренутку мора да се врати у институције.Такође, додао је да још није одлучено да ли ће ОЕБС-ова, односно улога ОДХИР-а на изборима у Србији бити пуна или посматрачка.

У новемрбу ће се, како је додао процењивати каква треба да буде мисија за надгледање изборног процеса, а тај став ће бити познат у децембру.Наводећи да не жели да спекулише каква ће одлука бити, Гремингер је додао да би, ако би морао да одговори, рекао да очекује "пуну мисију", али да она зависи и од финансијских средстава.

Такође, он је рекао да у унапређењу изборних услова у Србији велику улогу има и медијска стратегија чија израда напредује.

Гремингер је најавио да сутра треба да разговара са представницима опозиције и с министром спољних послова Ивицом Дачићем, након чега ће бити нова конференција за новинаре.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести