Опозиција и избори за БГД: Ко ће с ким или нико ни са ким

БЕОГРАД: Иако у опозицији листом истичу да није битно ко ће бити кандидат за градоначелника, већ да ли ће искористити шансу на београдским изборима, ипак су у првом плану имена потенцијалних кандидата и, ни после председничких избора разрешена, дилема - у једној или у више колона.
Beograd
Фото: Youtube Printscreen

Додуше, дилеме по питању заједничке листе, чини се, у овом тренутку и нема. 

Шеф београдског одбора ДС Балша Божовић је рекао да о заједничком наступу на изборима у главном граду разговарају са Сашом Јанковићем, а, како каже, "у ширем фронту" има места за све који деле вредности демократа, изузев за ЛДП. 

Изгледа да је мало шансе да им се придружи и Доста је било, за чију поруку да су отворени за разговоре Божовић каже да неће "дозволити да било ко уцењује". 
 

Фото: Tanjug

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, који на медијске наводе да фигурира као кандидат за градоначелника, о чему, каже, има времена да размисли, оцењује да је кључно заједничко стварање "прихватљивих изборних услова, изборна контрола и узајамне чврсте гаранције да ће после избора бити заједно", а не персонална решења.

Вук Јеремић, са горким искуством с председничких избора, најављује формирање странке и, како наводи његов сарадник Никола Јовановић, залаже се за широку, програмску коалицију, али, "праву".

"Волео бих да видим заједничку листу и заједничког кандидата", рекао је недавно Јовановић и напоменуо да ту не рачунају Чедомира Јовановића, јер, каже, "он ради у дослуху с режимом". 

Из ЛДП је пре нешто више од месец поручено да ће лидер странке Чедомир Јовановић бити кандидат за градоначелника Београда. 

Образлажући такав предлог портпарол ЛДП Јован Најденов навео је да Јовановић има има политицки ауторитет, те да је позивао грађанске и демократске снаге у земљи на политицко уједињење и у многим приликама уступао право другима да предводе опозициону сцену у Србији. 

Јовановић је, навео је Најденов, прави избор, јер је он носилац те политике, а ЛДП ће на својм програмским принципима, додао је, разговарати са свим странкама у оквиру грађанске и демократске опозиције са којиам дели исте вредсноти. 

"ЛДП ће наступити на предстојећим градским изборима и на њима ћемо грађанима понудити политику која подразумева развој Београда по угледу на модерне европске градове", кажу и данас у тој странци за Тањуг и додају да активно раде на избору људи који ће бити носиоци таквог политичког програма. 

"Уверени смо да је најбоље решење да ЛДП има свог кандидата за градоначелника", поновио је Најденов. Из владајуће коалиције нема много коментара и процена, имајући у виду да нас од београдских избора дели пола године, осим, како се шпекулише, ако не буду раније расписани, осим што поручују да су спремни. 

Да ли ће СНС и СПС ићи самостално или на заједничкој листи на тим изборима, одлучиваће, кажу, кад буде време и на основу процена шта је боље за крајњи резултат. 

Потпредседник СПС Бранко Ружић, уз опаску да београдски избори неће бити лаки, те да ће главни изазов бити борба за незадовољне гласаче, верује, како је рекао пре неког времена, да ће опозиција поновити грешку са гласања за председника Србије, дефинишући је као "раштркану, распојасану, политицки неорганизовану и идеолошки дезоријентисану". 

Извесно је за садаи да ће радикали самостално у трку за Београд, а да ће у трку сам да крене и први човек Новог Београда Александар Шапић.

Самостално ће на београдске изборе и ÐБ, али, како каже њихов посланик Александар Стевановић, остају отворени за коалиције странака са јасним програмом и без багажа лошег вршења власти.

"Већ смо у теренској кампањи, која ће се убрзати током августа", рекао је за Тањуг Стевановић. 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести