Опозиција у ЦГ: Без промене грба, заставе и химне

ПОДГОРИЦА: Носиоци три листе које су на парламентарним изборима 30. августа освојиле већину - Здравко Кривокапић, Алекса Бечић и Дритан Абазовић, потписали су споразум којим су се, између осталог, обавезали да нова влада неће покретати никакве иницијативе или поступке с циљем измене државне заставе, грба и химне, пишу подгоричке Вијести.
crna gora zastava pixabay
Фото: pixabay.com

Лидери коалиција "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Цно на бијело", које су на изборима освојиле потребну већину за формирање владе, Споразум су потписали јуче.

У Споразуму се наводи да ће нова демократска влада у Црној Гори одговорно спроводити све међународне обавезе које је држава преузела, ојачати и унапредити сарадњу с НАТО-ом и брзо, у потпуности и предано спровести све реформе потребне за пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ.

“Да ће нова демократска влада у потпуности деполитизовати кључне владине институције с циљем обезбјеђења бескомпромисне борбе против криминала и корупције. Да ће нова демократска влада поштовати Устав и с тим у вези неће покретати никакве иницијативе или поступке с циљем измјене државне заставе, грба и химне”, пише у Споразуму.

Такође, како се додаје, нова влада неће покренути поступак за повлачење признања независности Косова.

Нова влада, како је наведено, неће спроводити реваншизам на политичкој или било којој другој основи, усвојиће и ревидирати све законе у складу с европским стандардима с циљем што брже интеграције Црне Горе у ЕУ и омогућиће мањинским странкама учешће у влади без обзира имају ли парламентарни статус или не.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести