Орбан: ЕУ Србија потребнија него што је Србији потребна ЕУ

БРИСЕЛ: На самиту Европске уније о буџету за 2021-2027. годину и пакету за опоравак од пандемије корона вируса значајна финансијска средства додељена су проширењу европског блока и интеграцији држава Западног Балкана, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, који је посебно истакао Србију, као кључну за европску безбедност.
Orban Viktor/Fonet
Фото: FoNet

Орбан је на конференцији за новинаре у Бриселу рекао да је Србија кључна за функционалну европску безбедност, као и да је Европској унији Србија потребнија него што је Србији потребна ЕУ, пренео је МТИ.

На конференцији на којој је заједно са Орбаном говорио и његов колега Матеуш Моравјецки у пољској амбасади у Бриселу, пољски премијер је рекао да ће, уколико ЕУ не успе да интегрише регион, Русија, Турска и Кина прећи тамо да испуне вакуум моћи. 

Према Орбановим речима, Мађарска и Пољска су успеле да обезбеде на самиту значајна средства и заштите свој национални понос.

Орбан је рекао да је покушај повезивања средстава ЕУ са владавином закона успешно спречен.

Став Мађарске да питања финансирања и владавине закона треба да се обрађују одвојено превладао је у разговорима, што је велики успех за Пољску и Мађарску, казао је Орбан.

Разговори о дефиницији владавине закона касније ће се поново бити стављени на сто, истакао је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести