Отворен аеродром "Морава" у Лађевцима

КРАЉЕВО: Мешовити војно-цивилни аеродром за међународни ваздушни саобраћај "Морава" код Краљева отворен је данас за цивилни саобраћај, у присуству државног врха Србије, на челу са председником Александром Вучићем и великог броја грађана.
d
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Свечаности присуствују и премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министари Зорана Михајловић, Александар Вулин, Расим Љајић, Славица Ђукић-Дејановић, Јадранка Јоксимовић, Зоран Ђорђевић, Златибор Лочар, Милан Кркобабић, председница скупштине Маја Гојковић и други.

Присуствује и директор "Аеродрома Србије" Михајло Здравковић, као и велики број грађана Краљева и околине.

Аеродром код Краљева отворен је на Видовдан, као што је и најављивано.

Свечаност је почела химном Србије у извођењу Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије, а током церемоније над Краљевом су надлетали авиони Орао Ј22 и МИГ 29.

Пре званичног отварања, председник Вучић и остале званице обишле су пристанишну зграду путничког терминала, где су му домаћини показали како је аеродром изгледао некада.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Нешто раније, на писту је слетео авион АТР 72 компаније Ер Србија, којим је слетео ансамбл "Станислав Бинички".

Министарка Михајловић је раније најавилла да ће наредних година аеродром бити прошириван и да ће се вероватно градити још једна писта.

Позиција тог аеродорма је веома важна пошто ускоро почиње градња и Моравског коридора односно аутопута Појате - Прељина, који ће пролазити поред тог аеродрома.

Министарка је навела да ће се поред аеродрома налазити и аутопут и пруга и оценила да не постоји ништа боље у овом делу Србије када је реч о логистици.

Аеродром "Морава" у Лађевцима по одлуци Владе Србије добиће и стални гранични прелаз за међународни саобраћај путника и робе са свим инспекцијским службама.


Вучић: Нисмо више народ из Дантеовог пакла, сад гледамо у будућност

Ми као народ данас више нисмо жртве, ми данас сами стварамо своју будућност и одлучујемо о њој, поручио је председник Србије Александар Вучић.

"Престали смо да будемо народ из Дантеовог пакла, они којима је глава окренута ка леђима па могу да гледају само назад, уместо тога прихватили смо Пекићеве савете, ''очи су нам окренуте ка будућности и дому насе деце, а не само наших дедова''", поручио је Вучић у обраћању на аеродрому Морава.

Он је истакао да на Видовдан не жели да држи велики говор, као што су то радили његови претходници, а догађаји који су после следили нису биули на корист српског народа, већ жели да поручи да су будућност Србије мир, стабилност и рад, без одрицања од онога што је, каже, најважније и најсветије у нашој историји - "очување нашег имена и презимена".

"Морамо да идемо у корак са светом, али не дајући ником право да нам укида понос, достојанство и могућност да наша деца уче српски, да имају право на слободу вероисповести и да знају шта се догодило, како у Јасеновцу и Јадовну, тако и на Солунском фронту и током сукоба деведесетих", поручио је председник на свечаном отварању аердорома "Морава", некадашњег војног аеродрома у Лађевцима.

Каже да је поносан на чињеницу да Срби више нису жртве и да немају потребе да се на такав начин обраћају ни својој ни међународној јавности.

Срби, истакао је председник Вучић, немају потребе да кукају, већ су народ који сам ствара своју судбину о којој сами одлучују.

Истиче да не мисли да је било ко за било шта крив:

"Не тражимо узроке и не тражимо да нам било ко помогне, већ помажемо себи, од нашег труда зависи наша будућност", рекао је.

Каже да су на овај свети дан, Видовдан, и паметнији од њега држали историјске говоре и слова, али да нажалост оно што се после тога дешавало није ишло у корист нашег народа.

"Ми желимо да сачувамо мир, да видите економски напредак, развој Србије и напредак наше војске и оружаних санга, а то ми се чини да је много више од сваке речи од бусања прса у прса, много више говори да смо спремни да заштитимо нашу земљу него раније", поручио је Вучић.

Додао је да Србију неће нико моћи да "комада, напада, нити ће моћи да убијају и прогоне њен народ, као што су то чинили у претходним временима".


Локација граничног прелаза аеродром "Морава" укљућује део аеродрома за цивилни ваздушни саобраћај, на којем се отвара гранични прелаз и налази се на територији града Краљева, а делом на територији града Чачка и на око километар од државног пута првог Б реда 22.

 

Михајло Здравковић, директор предузећа "Аеродроми Србије", рекао је раније Танјугу да већ постоје интересовања авио компанија за летове са овог аеродрома.

"Аеродром Морава није могао до сада бити понуђен авио компанијама јер није имао дозволу за рад. Очекујемо да је до краја недеље добијемо, и онда ћемо званично моћа да кренемо у разговор са оператерима. Интересовања постоје, а одређене авио компаније су већ долазиле", рекао је Здравковић.

Изразио је уверење да ће до зимског периода имати прве уговоре са компанијама.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Слетна писта је реконструисана, уграђен је систем светлосног обележавања, тако да су, према речима Здравковића, остала само још одређена фина дотеривања како би свих 2.265 метара, колико је дугачка писта, било у функцији.

После званичног дела, председник Вучић ће се састати са представницима Срба из региона. Састанку ће присуствовати и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести