Пашалић: Излазност била већа, вазно изабрати представнике

БЕОГРАД:  Заштник грађана Зоран Пашалић изјавио је да је важно што је излазност за изборе за савете националних мањина била већа него пре четири године, што говори о раду савета и поверењу у националне савете.
zoran pasalic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Он је за РТС рекао да је важно да представници националних мањина, који чине 13 одсто становништва Србије изаберу своје представнике.

"Оно што треба да нагласимо је да то нема никаквих додирних тачака са политичким изборима. Њихов посао је брига о употреби језика и писма јер је највећи број притужби пред Заштитником управо из те области, затим одређене културне потребе, образовање, обавештавање. То је оно чиме се баве", рекао је Пашалић. 

Говорећи о притужбама, Пашалић је рекао да је њих ове године било мало, свега пет и да су се односиле углавном на употребу писма и језика, а затим друго на бирачке спискове, односно на то ко може да гласа.

"Једно од питања које је било је ко је на списку. Свако може да се изјасни као приопадник националне мањине без обзира на политичку опредељеност. Ако се ви тако осећате нико вас у томе не може спречити", рекао је Пашалић.

Он је додао и да по координацији између Националних савета Србија може да се похвали да је у њој та област уређена боље него неке европске земље.

"Затим ту је сарадња са локалном самоуправом и врло импонује када се Заштитник грађана поставља као саветодавни или партнерски у односу нанационалне мањине", рекао је Пашалић и додао да је најважније да је све оно што је гарантовано националним мањинама Уставом и законима у Србији уређено на високом ноивоу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести