Пастор: Важно је да Србија издржи у својој независности

СУБОТИЦА: Став Србије минимално излаже државу, а максимално обезбеђује њену слободу доношења одлука и независност, изјавио је председник Скупштине Војводине и председинк Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор.
istvan pastor suki
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Пастор је то рекао гостујући у радијском програму суботичке Панон РТВ, одговарајући на питање о ставу Србије који је изнео председник Александар Вучић поводом украјинско-руског сукоба.

Истакао је да су његова странка и он лично од првог тренутка подржавали формулисање и одржавање тог става.

То је гледиште чији елементи минимално излажу Србију, а максимално обезбеђују слободу у доношењу одлука и независност државе. Важно је да у томе истрајемо и, што се нас и мене тиче, сваку подршку, политичко деловање, саопштење и јавни наступ чинићу у том правцу, јер одступање од ове позиције иде са негативним последицама на дуги рок, рекао је Иштван Пастор у јутарњем програму Суботичко- мађарског радија.

Он је казао да не сматра да изузев слања хуманитарне помоћи и исказивања саосећања Србија треба да преузима друге обавезе у односу на украјинско-руски рат.

Што се последица тиче, нисам сигуран чиме могу да нам запрете у тој мери, од чега би то ми требало јако да се уплашимо. Процес прикључења Европској унији већ и не може да буде спорији него што је до сада био, рекао је Иштван Пастор и додао:

"Не знам које су то предности, које од њих зависе и које су нам до сада обезбеђивали и које нам могу одузети. То што смо успели да остваримо није тако много, али то је пре свега резултат онога што смо сами успели да изборимо, и то управо због тога што смо заступали независну позицију, и тако градили имиџ државе, њену способност да привуче капитал".

Уколико, како је навео, обезбедимо енергетску стабилност, што нам је важан приоритет, онда ће овај регион бити привлачан за улагања капитала који не треба да страхује од тога шта ће бити у наредном периоду.

Према његовим речима, овоме треба додати и капацитете за производњу хране који су довољни не само за наше потребе већ и за извоз.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести