Павићевић: Паметно је одложити попис становништва Црне Горе за месец дана

БЕОГРАД: Политиколог Владимир Павићевић оценио је данас да је паметно одложити попис становништва Црне Горе за месец дана, зато што се почетак пописа поклапа са престанком рада претходне владе, и почетком рада нове владе Црне Горе.
w
Фото: Youtube Printscreen / K1 Televizija

Да попис почне док је у функцији претходна Влада, и то можда један дан, а да се настави кад је следећа, ту може да дође до неке забуне. Како се то не би десило, најбоље је да сачекамо нову Владу, да она крене да функционише, и да та Влада од 1. децембра организује попис", изјавио је он за Тан‌југ.

Како је објаснио, попис становништва је постао политичко питање зато што Мило Ђукановић и ДПС хоће да политизује и ту тему, што, како сматра Павићевић, неуспешно раде, иако постоји најава мандатара и председника Покрета Европа Горе Милојка Спајића да ће се одложити попис.

Фото: pixabay.com

Коментаришући изјаву Спајића да ће попис бити одложен како би се у том периоду створили услови да тај процес добије апсолутни легитимитет, Павићевић је рекао да би попис и сада имао легитимитет, јер велики број грађана Црне Горе, у најави бојкота пописа од стране Мила Ђукановића и његових сарадника, виде да је ДПС радикализован.

"Мислим да је Спајић имао једну идеју да каже 'Ајде да оставимо још можда месец дана за дијалог', па онда када прође тих месец дана каже да је био дијалог и да је све у реду. Еуростат каже да је Монстат спреман за организацију пописа, једино Мило није спреман. Сад је питање за Мила зашто није спреман, можда он слути да ће резултати пописа бити неповољни по оно што је била његова доктрина, а то је анти-српство као темељни стуб његове политике. С тим је у Црној Гори давно завршено", нагласио је политиколог.

Фото: pixabay.com

Говорећи о одложеној седници парламента Црне Горе на којој је требало да буде изабран председник Скупштине и Влада Црне Горе, изјавио је да, иако је идела била да данас буде настављена конститутивна седница Скупштине Црне Горе у новом сазиву, да се изабере председник Скупштине, преговори су подразумевали још неке ситнице које треба да се дораде, тако да је сада договор да се у понедељак настави седница.

"Дакле 30. октобра ће се наставити та седница, Андрија Мандић ће 30. октобра бити изабран за председника Скупштине Црне Горе, и одмах по окончању те седнице, или у њеном наставку, ћемо имати дискусију о избору нове Владе. Тако да до краја октобра, 30. или 31., или почетка новембра, ћемо имати и Мандића на челу Скупштине Црне Горе и нову Спајићеву Владу", поручио је Павићевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести