Петковић: Аларм међународној заједници да хитно реагује

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данашњи напад на Србина Зорана Трајковића у Кишници потврда је да билборди са амблемом ''УЧК'' у централном делу Косова и Метохије нису никакав уметнички перформанс
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данашњи напад на Србина Зорана Трајковића у Кишници потврда је да билборди са амблемом ''УЧК'' у централном делу Косова и Метохије нису никакав уметнички перформанс или израз пијетета према некоме, већ огољени позив на насиље.

''Физички насртај групе Албанаца на Зорана Трајковића флашама и каменицама догодио се недалеко од билборда којим се славе злочинства УЧК, и очекујем да од стране међународних представника у нашој јужној покрајини буде схваћен као аларм за хитно реаговање'', упозорио је Петковић у саопштењу које је достављено медијима.

Он је додао да је у овим данима када су у делу албанске популације на КиМ емоције повишене због подизања оптужница против некадашњих командата ОВК, неопходно је осигурати појачано међународно безбедносно присуство у српским срединама јужно од Ибра и стати на пут јавној популаризацији злочина.

''Поступци за ратне злочине морају се водити без притисака јавности у циљу прејудицирања пресуда, и то је предуслов напретка у процесу међунационалног помирења. Упозоравам међународну заједницу да је атмосфера на Косову и Метохији прилично напета и запаљива и да је потребно предузети све неопходне превентивне мере како не би дошли до још драстичнијих излива насиља над српским и другим неалбанским становништвом'', рекао је Петковић.

Зоран Трајковић је раније вечерас за Косово онлајн рекао да је на њега насрнула група младих Албанаца, њих седам или осам, који су га уз повике "УЧК" гађали камењем и стакленим флашама.

Кишница је насеље на уласку у Грачаницу, у којем је пре два дана освануо билборд са амблемом "УЧК" и натписом "Слобода има име", који је узнемирио локално српско становништво.

Док је Поповић био с Трајковићем Албанци узвикивали УЧК

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Грачанице Срђан Поповић посетио је вечерас Зорана Трајковића, који је нападнут у селу Кишница и разговарао са њим, а док је разговор трајао група албанских младића окупила се недалеко од Трајковићеве куће и узвикивала пароле ОВК.

Исте пароле узвикивало је њих неколико који су се налазили у ауту црвене боје, паркираном у у близини, преноси Косово онлајн.

Када је возач аутомобила угледао ТВ екипе одвезао се у део Кишнице у којем живе Албанци, а у међувремену се недалеко од Трајковићеве куће окупила још једна група Албанаца, такође скандирајући "УЧК".

Убрзо је реаговала патрола косовске полиције, а потом су стигли припадници специјелне јединеце Росу.

Након разговора са полицијом група албанских младића се разишла.

Поповић је након разговора са Трајковићем осудио напад и казао да је упозоравано, али не из хира, већ зато што се знало да може да буде нежељених последица, што се, како је додао, нажалост и десило.

"Општина Грачаница је позивала да се институцинало реши проблем билборда и да све инстиције које се баве безбедншћу имају на уму да су овакве ствари веома осетљииве за мир и стабилност на овом простору и морају да се пажлљиво разматрају. Нажалост, неко повезује суђење које се дешава у Хагу са животом људи на Косову и Метохији. То је тотлано погрешно и та два процеса треба одвојити", рекао је Поповић.

Он је нагласио да ће мир бити сачуван, као и атмосфера на којој ће Срби и Албанци градити будућност на Косову.

"Обавестили смо полицију и упутили писмо министартву за саобраћај око билборда, али нисмо добили одговор. Послаћемо писма амбасадама и међународним организацијама да искористе свој кредибилитет како би се ова ствари решиле, јер не доприносе стабилизацији ако сви тежимо дијалоугу и миру", казао је Поповић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести