Петковић: Избори су имали референдумски карактер

БЕОГРАД:  Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић честитао је данас српском народу на КиМ на, како каже, убедљивој и величанственој победи Српске листе на изборима за градоначелнике четири општине на северу КиМ и поручио да су ти избори, иако локални, имали референдумски карактер. 
Izbori na KiM  foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Петковић је за ТВ Прва рекао да се на тим изборима одлучивало о опстанку српског народа на КиМ.Већа излазност грађана на изборима него претходних година, каже Петковић, говори да постоји пуно поверење народа на КиМ у председника Александра Вучића и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и њихов позив да поштују државу Србију и изађу на изборе. 

Кампања за те изборе је, наводи, вођена у језивој атмосфери притиска, уцена и застрашивања које су долазиле од Приштине. 

"Било је ту различитих планова и намера Приштине, знамо и да су палили аутомобиле пррдставницима Српске листе, знамо и да су доносили некакве резолуције о наводиним злочинима Србје на КиМ, знамо да су планирали да доведу албанске полицајце на бирачка места", рекао је Петковић. 

Навео је да је све то био вид притиска са идејом да се осујети победа Српске листе, али да је држава Србија као озбиљна држава успела на време да сазна за све те планове и да јединством и слогом победи. 

"Победом Српске листе од скоро 95 одсто показали смо да је Српска листа легитимни представник српског народа на КиМ и да ће се надаље са дрзавом Србијом борити за српске интересе на КиМ", каже Петковић.

Како је рекао, Српска листа је освојила више гласова него на изборима 2017. и то само показује колико је снажна и колико ће још бити снажнија у пуној координацији са Београдом. 

"Као што је и председник Александар Вучић рекао, ми овом победом нисмо решили највеће проблеме са којима се сучавамо, али ова победа и ово јединство дали су ветар у леђа и председнику Вучићу и Марку Ðурићу да наставе да се боре за српске интересе", каже Петковић. 

То се, додаје, односи и на предстојећи састанка у Паризу и на сва друга места где се очекују и даљи притисци, али и одлучност Београда да се бори за КиМ и српски народ. 

"Српски народ је послушао глас државе Србије, изашао на изборе и тиме дао одговор на хистерију и панику која долази од стране Приштине", рекао је Петковић.

Упитан о позицији странака Албанаца на изборима у односу на Српску листу, Петковић каже да је та позиција минорна, те да се ти гласови крећу буквално од десетине до неких 300 гласова. 

"То је реалност на КиМ, победила је Српска листа, победио је српски народ, победила је идеја да се сачува држава Сбија на КиМ и да се настави инвестициони циклус Владе Србије и даља улагања у српске средине на КиМ", каже Петковић.

Дрецун: Српски народ на КиМ одбранио право на опстанак

БЕОГРАД:  Српски народ је изласком на изборе одбранио право на опстанак на северу Косова, истовремено испољио снажно јединство са својом државом Србијом и показао да ће се проблеми у наредном периоду решавати искљуциво преко Српске листе, рекао је председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Српска листа је и на јуцарашњим изборима за градонацелнике у цетири општине доказала да је једини репрезентативни представник српског народа на КиМ, рекао је Дрецун за РТС.

"Одбијени су покушаји Приштине да евентуално преузме руковођење општине у северном делу Косовске Митровице и да почне процес, како они кажу, уједињења две Митровице. Пропали су покушаји Приштине да уношењем раздора у српски народ покуша да реализује своје интересе", нагласио је Дрецун.

Оваквим изласком на изборе српски народ је показао да у наредном периоду нико не може да рачуна на поделе меду Србима и да покушава да проналази појединце и неке српске странке које би имале више слуха за интересе Приштине него за интерсесе сопственог народа, навео је Дрецун.

Он је рекао да ће представници цетри општине доћи на разговор у Београд, а најављена и је и посебна седница Скупштине Србије о КиМ.

"Разговор ће бити наставак свакодневне комуникације државног руководства и политичких представника српског народа. И са српским народом ће се разговарати каква ће бити политика државе Србије на КиМ", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, председник Вучић ће отворено говорити са каквим се све проблемима Србија суочавала у Бриселу и да ли има наде за наставак дијалога и постизања компромисног решења.

"Битно је да Скупштина ради у пуном капацитету. Обавеза је посланика да саслуша председника како су се одвијали преговори на основу скупштинске резолуције из 2013. године, на основу које су и вођени бриселски разговори, а у којој се јасно каже да Србија неце никада признати независност Косова али је спремна да разговара о свеобухватном решењу", рекао је Дрецун.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести