Петковић: Захтевамо хитну реакцију међународних представника

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је брутални физички напад Албанаца на двојицу српских младића у северној Косовској Митровици, који су мирно седели и нису давали никакав повод за такав чин, без сумње етнички мотивисан и последица антисрпске реторике из Приштине последњих недеља.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

О овом акту насиља данас смо обавестили и Брисел и захтевамо хитну реакцију међународних представника, али и снажан притисак на власти у Приштини да починиоци овог злодела што пре буду откривени и адекватно санкционисани, истакао је Петковић у саопштењу.

Он је указао да су младићи нападнути само зато што су Срби, зато што говоре српским језиком, у чисто српској средини на Косову и Метохији.

Петковић је оценио да је бруталном нападу кумовало појачано антисрпско расположење и екстремистичка реторика политичких представника из Приштине и истакао да такве поруке неретко буду окидач за овакве међуетничке нападе.

Догодило се оно на шта нажалост месецима упозоравамо - да када нема дијалога и разговора има инцидента на терену, нагласио је Петковић.

Он је истакао да Срби на Косову и Метохији не смеју и неће бити мете ни жртве било чијег терора нити политичких аспирација, попут најаве изградње војне базе тик уз север Косовске Митровице.

Петковић је позвао и замолио све Србе на простору Косова и Метохије да остану мирни и не подлежу провокацијама, додајући да ће њихова држава, на челу са председником Александром Вучићем, учинити све да их заштити.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести