Изгласана војска Косова у Приштини, ушли и војници (видео)

ПРИШТИНА: У Приштини су на седници косовског парламента изгласана три закона о формирању војске Косова, а на којој је једина тачка дневног реда гласање о пакету закона којима се мења мандат КБС из безбедносних снага у војне снаге, али без промене имена,
Kosovski parlament/Skrinsot Fejsbuk
Фото: Skrinsot Fejsbuk

Први пут од једностраног проглашења косовске независности, у присуству политичких лидера Албанаца, Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, посланици су били једногласни у доношену одлуке којом се иницира процес трансформације КБС у тзв. војску Косова.

Изгласани су Нацрт закона о Министарству одбране; Нацрт закона о Косовским снагама безбедности, као и Нацрт закона о служби у Косовским безбедносним снагама.

Закључујући седницу парламента, председник Кадри Весељи је рекао да је ово историјски датум за Косово.

"Честитам свим војницима", рекао је Весељи.

Харадинај је на свом Фејсбук профилу написао:"Стара војска, војска".

А косовски председник Тачи је на Фејсбуку поручио да је после две деценије напорног рада, коначно затворен процес "изгадње државе Косово".

"Као друштво и држава, показали смо се храбрим, одговорним и знамо да треба да останемо уједињени у одбрани интереса нашег народа и наше државе. Стварање Војске Косова и Министарства одбране је најбољи поклон за овогодишњи крај године", навео је Тачи на Фејсбуку.


Косовски парламент без присуства посланика Српске листе

ПРИШТИНА: Косовски парламент је по убрзаном поступку, без присуства посланика Српске листе, усвојио два од три предложена закона из пакета о трансформацији КБС у војску. 

Од данас, према првом усвојеном закону, Министарство КБС зваће се Министарство одбране Косова, а усвојен је и закон о безбедносним снагама.

Предстоји гласање о закону о служби у безбедносним снагама.

Седница парламента је на предлог председника, Кадрија Весељија, почела минутом ћутања за жртве, како се наводи, борбе за ослобођење и државност.

У сали је 107 посланика, пренела је Коха онлајн.

Члан закона који садржи надлежности и дужности КСБ-а има укупно три параграфа.

"Снага безбедности Косова штити суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово", наводи се у измењеном тексту, који је усклађен са препорукама Европске комисије.

Такође у закону стоји да су "косовске снаге безбедности мултиетничке војне снаге, професионалне, наоружане и овлашћене да служе у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом", стоји у тачки 2 овог члана.

У општим одредбама се наводи да косовске снаге штите територијални интегритет Косова; Заштиту грађана и заједница на Косову; даје Војну подршку цивилних власти, и; Учествује у међународним операцијама.


Кризни штаб четири општине са севера КиМ у подне

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Ванредна конференција за новинаре кризног штаба четири општине са севера КиМ биће одржана у подне, најављено је из Српске листе након информације да је у Приштина усвојен палкет закона о формирању војске Косова.

Конференција за медије ће бити одржана у Канцеларији кризног штаба у Косовској Митровици. 

Грађани у северној Митровици су изузетно забринути формирањем војске Косова.

Фото: FoNet

Студенти: Сахрањено међународно право, Резолуција...

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У знак протеста због одлуке косовског парламента о формирању тзв. војске Косова српски студенти у Косовској Митровици данас ће извести својеврсни перформанс, како би показали да је погажено међународно право и сви важећи документи о Косову.

Они ће симболично ''сахранити'' међународно право, Резолуцију УН 1244, Повељу УН и Војно-технички споразум из Куманова.

Студенти ће у 12.30 почети шетњу од студентске мензе до зграде Унмика и Оебса, а свој перформанс ће извести тачно 12 сати и 44 минута.

Фото: Srpske zastave u Severnoj Mitrovici/Fonet/AP

Славље уз петарде у јужној Митровици након усвајања закона

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У јужном делу Косовске Митровице већинско албанско становништво је вест о усвајању закона који омогућавају трансформацију КБС у војску прославило уз петарде, јавља Танјугов репортер. 

За сада на улицама јужне Митровице још нема организованог славља, осим што се на тренутке чуло пуцање петарди.

На улазу у јужни део Митровице код моста поред припадника КФОР-а који обезбеђује и прати ситуацију повећано је и присуштво медијских екипа.

Даут Харадинај: Формирањем војске биће заокружена РК

ПРИШТИНА: Даут Харадинај, посланик Алијансе за будућност Косова, странке коју предводи његов рођени брат и премијер Рамуш Харадинај, изјавио је да од данас Косово има своју војску.

"Тиме ће бити заокружена Република Косово. То је заслуга свих жртава које смо дали до данашњег дана", рекао је Харадинај за тв Клан Косова. 

Он каже да је то процес током којег ће се војска развијати и ширити људством и борбеном опремом.

"Од данас Косово ће имати своју војску. Суштина је на очувању безбедности, али и на заштити територије", навео је Даут Харадинај. 

"Ми не стварамо етничку војску. Ми вам кажемо да од сада имате посла са Косовском војском ", казао је, пренела је ГазетаЕкспрес онлајн. 


За њихово усвајање су се изјасниле све албанске парламентарне групе и мањинске заједнице, осим Српске листе. 

Током претходног разматрања у парламенту, уложено је и више од 40 амандмана. 

Члан нацрта закона који обухвата надлежности и обавезе КБС, има свеукупно три става: 

„КБС штити суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово", наводи се у промењеном члану, према препоруци Одбора за надзор КБС.

У предлогу владиног закона наводило се само „интегритет…". 

„КБС су мултиетничке професионалне војне снаге, наоружане и овлашћене да служе у земљи и ван ње, у складу са мандатом који јој даје Устав и закони", наводи се у тачки 2 овог члана. 

Опште активности које се приписују КБС су: заштита територијалног интегритета Косова; заштита грађана и заједница Косова, војна подршка цивилним властима, и учешће у међународним операцијама. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести