Почела седница СБ УН посвећена извештају о КиМ

ЊУЈОРК: У седишту УН почела је данас седница посвећена извештају Унмика-а о стању на КиМ.
Sednica SB UN Foto: Tanjug/video
Фото: Седница СБ УН Фото: Танјуг/видео

Седница је почела са више од пола сата закашњења, а уводну реч дао је шеф Унмик-а Захир Танин који је поздравио наставак дијалога Београда и Приштине.

На седници се обраћа министар спољних послова Ивица Дачић, а предвиђно је да говоре и представница КиМ, као и амбасадори земаља чланица УН.

Танин поздравио наставак дијалога Београда и Приштине

ЊУЈОРК: Шеф Унмик-а Захир Танин поздравио је данас наставак дијалога Београда и Приштине и позвао обе стране да кроз конструктиван дијалог реше сва отворена питања.

Он је на почетку седнице Савета безбедности Уједињених нација рекао да је укидање такси које је Приштина увела на робу из централне Србије отворило врата наставку дијалога, који је опет довео до потписивања вашингтонског споразума 4. септембра.

Према његовим речима, састанци у Вашингтону и Бриселу показали су потенцијал за напредак.

Он је истакао и да је дијалог веома битан.

Танин је, говорећи о раду Специјалног суда навео да су у јуну објављени предлози оптужница против Хашима тачија и Кадроија Весељија, као и да се од тада три особе налазе у притворској јединици у Хагу, од којих су две особе ухапшене након објављивања поверљивих докумената и изјава сведока суда.

Према његовим речима, Специјални суд је интегрални део косовског правосуђа и битан фактор за будућност Косова, иако су, како је приметио, поједини политички лидери водили кампању против те институције.

Танин је подсетио да је у време избијанај пандемије корона вируса влада Аљбина Куртија увела строге мере попут карантина, а да су ефекти пандемије могли да се осете и кроз економију.

Како је рекао, Унмик се труди да помогне становништву Косова, а да се посебна пажња посвећује угроженима.

Руски амбасадор представници ПР: Бићете искључени

ЊУЈОРК: Руски амбасадор при УН Василиј Небезја оштро је данас, на седници Савета безбедности УН, упозорио представницу косовског министарства спољних послова Мелису Харадинај да ће бити искључена са наредног састанка уколико буду приказивани косовски симболи.

"Услови под којима представниоци Косова могу да учествују на седницама Савета безбедности су јасно постављени", рекао је амбасадор Русије, која председава СБ УН.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести