Почело суђење Србима за ратне злочине у Воћину

ЗАГРЕБ: У Жупанијском суду у Загребу данас је одржано рочиште у процесу против 29 Срба, оптужених за наводне ратне злочине почињене у хрватском селу Воћин 1991. године, где је убијено 47 Хрвата.
Sudnica/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Адвокат Иван Гвозденац који је присуствовао суђењу као “пријатељ суда” рекао је за Танјуг да је након пет година кренуо главни претрес у “случају Воћин”.

“Као што је одбрана претпоставила сведоци се у великом броју случајева не сећају догађаја старих 32 године, што не значи да суђење данас није било стресно, с обзиром да су сведоцима предочавали њихове исказе дате у истрази 1992. године” навео је Гвозденац.

Додао је и да Милорада Гркинића нико од сведока није помињао, нити га се сећа, наводећи да то указује да је он невин.

Професор и некадашњу декан Правног факултета у Новом Саду Бранислав Ристивојевић је рекао да са протеком времена појам правде дефинитивно мења своје значење.

“Болних догађаја старих висе од 30 година већина сведока, не само да има проблем да се сети, него ни не жели, док је на судском већу задатак да их подсети на мучне сцене које би мештани Воћина најрадије заборавили, или закопали негде дубоко у себи. Поступци као овај нас уче да правда протеком времена све више добија смисао помирења и праштања” истакао је Ристивојевић.

Следеће суђење заказано је за 31. март.

Од 29 оптужених Срба, један је ухапшен у јуну у Грчкој по потерници Хрватске и налази се у екстрадиционом притвору, где чека изручење у Хрватску.

  Ова оптужница подигнута је после више од 24 године истраге, у току 2016. године.

Њом се окривљени Срби терете да су као припадници паравојних формација убили 47 цивила и три ратна заробљеника у хрватским селима Воћин, Хум и Красковић, између лета и зиме 1991.

Оптужени су Боривоје Радисављевић, Рајко Бојчић, Боривоје Лукић, Зоран Мишчевић, Маринко Ергарац, Миле Црнобрња, Митар Симић, Љубишко Новаковић, Зоран Јоргић, Миленко Богатић, Јован Цветић, Милорад Ергарц, Рајко Вучковић, Радисав Јокић, Ђуро Вукојевић, Ђуро Ђурић, Рићард Глушац, Зоран Јовакарић, Стево Шимић, Милорад Гркинић, Предраг Босанац, Крсто Томашевић, Борислав Томашевић, Давор Босанац, Веселко Петрушић, Ранко Лукић, Раде Ивановић, Миленко Ивановић и Милутин Поповић.

У оптужници се поред осталог наводи да су окривљени деловали супротно, Женевским конвенцијама, као старешине војних и милицијских јединица, од средине јула до средине децембра 1991. године у местима Воћин, Хум, Красковић и околини и то према заједничком плану и договору у намери обарања државног и друштвеног устројства на делу територије Хрватске.

 За злочине у Воћину до сада су осуђене две особе на 20 и 18 година, као и један лекарна четири године затвора због немара јер рањеним жртвама није пружио адекватну негу.

Случај Воћин је био део оптужница тужилаштва у Хагу против Слободана Милошевића и Војислава Шешеља. Међутим, Милошевић је преминуо током суђења 2006. године, док је Шешељ ослобођен свих оптужби, осим оне за подстицање прогона, депортације и присилно расељавање, присилно премештање Хрвата у војвођанском селу Хртковци 1992. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести